Şeful securităţii ucrainene: se pregătea destabilizarea Ucrainei, Moldovei şi României

Conform planului, destabilizarea Ucrainei, Moldovei şi României trebuia să fie urmată de un război hibrid în Europa.
Soldat rus în Cecenia, decembrie 1994.
Soldat rus în Cecenia, decembrie 1994. (Captură Foto)

În primăvara anului 2015 a fost plănuită destabilizarea situaţiei în Ucraina, Republica Moldova şi România prin crearea unei regiuni separatiste la Odesa, urmate de declanşarea unui război hibrid care să continue către ţările UE, a declarat Vasili Griţak, preşedintele SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), potrivit deschide.md, care citează censor.net.ua.

„Am depistat o sumedenie de documente care relevă că era deja stabilită şi candidatura conducătorului acestei Republici. Potrivit informaţiilor noastre, era planificat ca să fie introduşi „omuleţii verzi” pe teritoriul Ucrainei din Regiunea transnistreană, iar ulterior destabilizarea situaţiei în Republica Moldova, dar şi România şi declanşarea unui război hibrid în Europa”, a declarat Griţak.

Potrivit oficialului ucrainean, până în aprilie 2015 era planificat ca să fie aruncate în aer două poduri în regiunea Odesa pentru izolarea a nouă raioane ucrainene, iar ulterior să fie formată o regiune separatistă sub denumirea de Republica Populară Basarabeană.

Sursa citată aminteşte că în luna iunie a anului trecut SBU a reţinut mai multe persoane care doreau popularizarea mişcării „Adunarea Populară a Basarabiei", inspirată de serviciile speciale ale Rusiei. Tot în 2015, mai exact în apriilie, la Odesa a avut loc congresul de constituire a aşa-zisei „Rade Populare a Basarabiei". După conferinţa „Radei Populare a Basarabiei" conducătorii organizaţiei au fost reţinuţi de SBU, mai arată sursa citată.

Reamintim că Moscova foloseşte în cadrul războiului neconvenţional dus împotriva vecinilor săi, aşa numiţii „omuleţi verzi”, care operează cu diferite grade de invizibilitate.

Denumirea de „omuleţii verzi” a apărut prima dată în Crimeea, unde astfel au fost „botezaţi” militarii fără însemne care au ocupat principalele obiective statale înainte de aşa-zisul referendum organizat în republica autonomă, în urma căruia Moscova a anexat peninsula.

Potrivit paginaderusia.ro, comandamentul de Operaţiuni Speciale al SUA (SOCOM) avertiza încă din 2014 că Federaţia Rusă implementează în Ucraina conceptul aşa–numitului război hibrid, neconvenţional. În acelaşi timp, SOCOM avertiza că „Moscova poate aplica metode similare şi în alte ţări din regiune, mai ales acolo unde există populaţie rusofilă şi aflată în opoziţie faţă de autorităţi, cum ar fi statele baltice, Moldova şi Georgia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe