Senatul brazilian a suspendat-o pe preşedinta Rousseff

După 20 ore de dezbateri, Senatul brazilian a votat pentru suspendarea preşedintelui Dilma Rousseff. Ea va fi înlocuită de vicepreşedintele Michel Temer în timpul procesului de punere sub acuzare.
Gina Zaragiu
12.05.2016

alte articole

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff.
Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff. (EVARISTO SA / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
12.05.2016

Senatorii brazilieni au votat joi pentru suspendarea Dilmei Rousseff din funcţia de preşedinte pe o perioadă de şase luni şi punerea ei sub acuzare, cu 55 de voturi pentru şi 22 de voturi împotrivă. Pentru începerea acţiunii de punere sub acuzare a fost necesară numai o majoritate simplă.

Procesul, care este de aşteptat să dureze câteva luni, se va încheia cu un alt vot al Senatului, în care o majoritate de două treimi va fi necesară pentru a o destitui pe Rousseff definitiv din funcţie.

Acţiunea Senatului a venit după ce Camera inferioară a Parlamentului a aprobat, luna trecută, declanşarea procedurilor de destituire cu 367 de voturi pentru şi 137 împotrivă. Luni, şeful Camerei inferioare a anulat sesiunea de punere sub acuzare ca apoi să-şi revoce propria decizie.

Potrivit acuzaţiilor, Rousseff a încălcat normele fiscale în gestionarea bugetului federal. Ea este acuzată că a exploatat în mod ilegal băncile de stat şi a luat credite pentru a acoperi deficitele bugetare.

Rousseff a fost înlocuită de vicepreşedintele Michel Temer, care a fost împotriva preşedintelui în timpul crizei politice din Brazilia. În cazul în care Rousseff este pusă sub acuzare, Temer va fi preşedinte până la alegerile din 2018.

Înaintea votului, Rousseff îşi împachetase deja lucrurile din biroul prezidenţial şi se pregătea să revoce miniştrii, potrivit relatărilor mass-media din Brazilia. Susţinătorii ei au declarat că nu-l va ajuta pe Temer în tranziţie, deoarece ea consideră că procesul este o acţiune ilegală a opoziţiei.

Rousseff a denunţat punerea sub acuzare, numind-o o tentativă de lovitură de stat împotriva guvernului său. Primul preşedinte de sex feminin al Braziliei şi odată o luptătoare marxistă, Rousseff l-a acuzat pe Temer de conspiraţie împotriva ei pentru a conduce ţara spre dreapta.

Miercuri, poliţia a intrat în conflict cu suporterii lui Rousseff lângă Senat.

Recesiune economică, reculul schemei Petrobras

Procesul de punere sub acuzare, care durează de luni de zile, a avut loc în timpul unei recesiuni economice profunde şi a dezvăluirilor în legătură cu compania petrolieră de stat Petrobras.

Avocaţii apărării au atacat fiecare etapă a procesului de punere sub acuzare a lui Rousseff la Curtea Supremă, astfel că procurorul general, José Eduardo Cardozo, a solicitat un alt ordin marţi.

Partidul Muncitorilor de guvernământ al lui Rousseff a solicitat, de asemenea, instanţei să-l blocheze pe Temer să numească miniştri, înainte de sfârşitul procesului de punere sub acuzare.

Dar, miercuri, un judecător al Curţii Supreme a respins ordinul de a opri votul Senatului. Judecătorul Teori Zavascki a concluzionat că argumentul potrivit căruia punerea sub acuzare a fost greşită deoarece a fost pornită din răzbunare de fostul speaker al Camerei inferioare, este "puţin plauzibilă din punct de vedere legal."

Înlăturarea din funcţie a lui Rousseff pune capăt, de asemenea, unei perioade de 13 de ani de guvernare a Partidului Muncitorilor în ţara cu cea mai mare economie din America Latină - doar cu câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice de vară care vor începe în luna august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor