Şerban Nicolae are un plan: Amnistia şi graţierea colectivă pentru deţinuţii cu pedepse mici

Penitenciarele din România sunt foarte aglomerate. Senatorul PSD Şerban Nicolae - autorul mai multor iniţiative controversate - propune din nou amnistia şi graţierea colectivă.
Şerban Nicolae, PSD
Şerban Nicolae, PSD (Epoch Times România)

Problema amnistiei şi graţierii colective ar putea ajunge din nou în Parlament. Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat joi seară, la Antena 3, că va propune din nou o astfel de măsură pentru deţinuţii cu "pedepse mici, pentru fapte care nu pun în pericol siguranţa persoanei".

Iniţiativa lui Şerban Nicolae vine în contextul în care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat recent, într-un interviu acordat HotNews, că România ar putea fi sancţionată cu 80 de milioane de euro pe an din cauza condiţiilor din închisori dacă până în septembrie nu convinge CEDO că încearcă să îmbunătăţească situaţia acestora.

"CEDO, atunci când se satură de mulţimea speţelor pe aceeaşi temă, pune în vedere acest spectru al unor sancţiuni foarte drastice dacă nu se iau măsuri. Vreau să fac o precizare. Ceea ce se reproşează României e legat de politica penală a statului român, care e represiv.

Arestul preventiv e folosit în exces, aproape pentru orice... Măsurile preventive, pedepsele foarte mari în condiţii foarte grele, fac ca, de fapt, sancţiunea să se transforme într-un tratament umilitor, degradant şi agresiv", a declarat Şerban Nicolae.

În acest context, senatorul PSD pune din nou problema unui proiect de lege privind amnistia şi graţierea colectivă.

"Avem penitenciare cu peste 200% depăşită capacitatea… Pedeapsa e privarea de libertatea, nu umilirea, degradarea, tratamentul inuman. Nu o să mă feresc, o să spun public. Pun din nou problema unei amnistii. E vorba de pedepse mici, pentru fapte care nu pun în pericol siguranţa persoanei", a adăugat Şerban Nicolae, care a dat exemplul unui deţinut precum Gheorghe Menicinicopschi, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA al lui Dan Voiculescu.