Serghei Lavrov cere SUA să publice comunicaţiile bilaterale referitoare la alegerile din 2016

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, marţi, că Moscova doreşte să publice un volum al comunicaţiilor avute cu Washingtonul, despre care a spus că va exonera Rusia de acuzaţiile de amestec în alegerile din 2016, dar că Statele Unite au blocat publicarea acestora.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său american, secretarul de stat Mike Pompeo, Lavrov a respins din nou acuzaţia democraţilor americani care susţin că Moscova a încercat să influenţeze alegerile din 2016, ceea ce a dus la victoria preşedintelui Donald Trump.

"Le-am sugerat colegilor noştri ca, pentru a elimina toate suspiciunile care sunt lipsite de fond, să publicăm această corespondenţă începând din octombrie 2016 până în noiembrie 2017, astfel încât totul să devină foarte clar pentru mulţi oameni", a declarat Lavrov printr-un interpret la conferinţa de ştiri.

„Cu toate acestea, regretabil, această administraţie a refuzat să o facă”, a adăugat Lavrov, care şi-a început întâlnirea cu Trump la Casa Albă. „Suntem pregătiţi să facem acest lucru, să publicăm corespondenţa care a avut loc.”

Nu a fost clar imediat la ce se referă Lavrov. El a spus că Moscova „a folosit canalele care existau între Washington şi Moscova la acea vreme, în 2016, cu administraţia Obama şi că a obţinut răspuns zero” atunci când a cerut şansa de a discuta direct despre acuzaţii.

Agenţiile de informaţii americane au ajuns la concluzia că statul rus a intervenit în campania electorală şi o serie de cetăţeni şi entităţi ruse au fost acuzaţi de către consilierul special Robert Mueller din această cauză.

Rusia a negat mult timp că ar fi intervenit în alegerile din noiembrie 2016, în care republicanul Trump a fost câştigătorul surpriză împotriva candidatului democrat Hillary Clinton.

La conferinţa de presă la care a participat şi Lavrov, Pompeo a avertizat Moscova să nu intervină în alegerile americane din noiembrie 2020.

„Am fost clar că este inacceptabil şi am subliniat clar aşteptările noastre faţă de Rusia. Administraţia Trump va lucra întotdeauna pentru a proteja integritatea alegerilor noastre, punct. Dacă Rusia sau oricare actor străin vor încerca să ne submineze procesele democratice, vom lua măsuri ca răspuns ”, a spus el.

Lavrov a ignorat întrebările ale reporterilor cu privire intenţia Rusiei de a interfera cu alegerile din 2020.

Luni, un audit al Departamentului de Justiţie al SUA a declarat că a găsit numeroase erori, dar nici o dovadă de partizanat din partea FBI atunci când a deschis o anchetă privind contactele dintre campania prezidenţială a lui Trump şi Rusia în 2016. Cu toate acestea, procurorul general al SUA, William Barr a admis că FBI ar putea să fi acţionat cu "rea credinţă".

De la victoria sa în alegerile din noiembrie 2016, Donald Trump este acuzat constant de către rivalii săi din Partidul Democrat de colaborare cu Rusia în scopul obţinerii puterii în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe