Serviciile secrete chineze „vor sângele” lui Dalai Lama

Liderul spiritual tibetan exilat Dalai Lama
Liderul spiritual tibetan exilat Dalai Lama (Arne Dedert / AFP / Getty Images)

Conform ultimelor declaraţii oficiale ale guvernul tibetan aflat în exil, CTA (Central Tibetan Administration), China antrenează agenţi pentru eventuale misiuni de asasinare a lui Dalai Lama, informează The Telegraph.

Declaraţiile vin în urma unui interviu al liderului tibetan dintr-un cotidian britanic, în care a spus că ştie de un plan al guvernului comunist chinez de a-l asasina folosind femei ce ar poza în credincioşi veniţi pentru binecuvântarea lui.

Oficialii tibetani au prezentat două rapoarte, unul din iunie 2010 şi altul din octombrie 2011, ce ar ar atesta existenţa unei „campanii ofensive fara precedent” de a-l înlătura pe Dalai Lama.

„Conform rapoartelor primite din Tibet în iunie 2010, serviciile chineze de informaţii fac planuri concrete pentru a-i face rău Sanctităţii Sale prin folosirea de agenţi bine pregătiţi, în special femei. Este ştiut de asemenea că explorează posibilitatea de-ai face rău prin folosirea de droguri şi chimicale otrăvitoare, ultra-moderne şi extrem de sofisticate.”

„Într-un alt raport primit în octombrie 2011, este ştiut de asemenea că serviciile chineze de informaţii şi-au intensificat eforturile clandestine de colectare de informaţii despre starea de sănătate a Sanctităţii Sale, precum şi colectarea de probe fizice de sânge, urină şi păr. ” spune declaraţia de presă a guvernului tibetan din exil, citată de The Telegraph.

Ministrul tibetan pentru Securitate, Ngodup Dongchung, a asigurat că măsurile de securitate au fost sporite, incluzând montarea unor detectoare de metale şi chimicale în complexul de temple din oraşul indian Dharamshala, locul de activităţi al CTA şi casa lui Dalai Lama de când acesta a fugit în India, în 1959.

Reacţiile Chinei au fost rapide şi foarte acide, acuzând pe Dalai Lama că „răspândeşte informaţii false, păcăleşte lumea şi încurcă publicul”. Nu sunt primele acuze de acest fel ale guvernului de la Beijing care neagă de asemenea şi persecuţiile politice şi religioase din Tibet, ce au dus la forme extreme de protest, inclusiv autoimolarea.

Situaţia din Tibet este una extrem de tensionată, deşi au trecut mai bine de 50 de ani de la cucerirea regiunii de către armata populară chineză. Din 1959, Dalai Lama nu s-a mai întors în tara sa, de frică să nu fie întemniţat sau chiar executat de către regimul comunist de la Beijing. Împreună cu el, alţi peste 120.000 de tibetani se află astăzi în exil în ţări precum India, Nepal şi Bhutan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe