Serviciul vamal al RM: Vinieta poate fi achitată online

Plata pentru folosirea drumurilor RM de către autovehiculele înmatriculate peste hotare va fi posibil de achitat şi online, ceea ce va fi mai comod şi mai accesibil, dar va conduce şi la fluidizarea traficului transfrontalier.
Vama RM
Vama RM (facebook.com/profil Serviciul Vamal al RM)

Serviciului Vamal al R. Moldova anunţă că începând cu data de 20 februarie , vinieta (plata pentru folosirea drumurilor naţionale de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova) va putea fi procurată nu doar la bancă dar şi online, iar din data de 1 aprilie 2017, încasările obţinute din vânzarea vinietelor urmează a fi administrate de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor al RM.

Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, verificarea confirmărilor care atestă achitarea vinietei va fi efectuată de către Serviciul Vamal doar la ieşirea din R. Moldova, în timp ce pe teritoriul ţării, această competenţă revine organelor poliţiei şi echipelor mobile ale Serviciului Vamal.

Achitarea electronică prin completarea individuală a formularului va fi accesibilă pe site-ul evinieta.gov.md sau pe site-ul vinieta.gov.md şi va fi gratuită. Totodată, conducătorii auto vor avea posibilitatea să-şi procure în avans vinieta pentru o anumită perioadă de aflare pe teritoriul RM.

Directorul General al Vămii Vitalie Vrabie susţine că noua modalitate de achitare a vinietei este comodă şi reprezintă un exemplu de bune practici internaţionale, exprimându-şi totodată convingerea că soluţia propusă va contribui semnificativ la fluidizarea traficului transfrontalier.

Amintim că, potrivit modificărilor operate prin Legea 280 din 16.12.2016, termenul maxim de staţionare pe teritoriul R. Moldova a unităţilor de transport cu numere de înmatriculare străine va fi de 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.

Pentru mijloacele de transport neînmatriculate în Moldova care au fost introduse pe teritoriul vamal al ţării cu declarare “prin acţiune” până la momentul intrării în vigoare a legii menţionate (1 ianuarie 2017), termenul de declarare “prin acţiune” de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective.

O altă modificare prevede că mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin şi care deţin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliul, se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 de zile. În acest caz, conducătorii acestora vor achita vinieta în valoare de 180 de euro pentru fiecare următoarele 180 de zile de aflare în R.Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe