Sesizarea privind plagiatul şefei DNA, "parţial îndreptăţită şi fundamentată". Experţii s-au temut să intre în comisie

În teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi există o serie de elemente care confirmă suspiciunile de plagiat, a concluzionat Comisia de etică a Universităţii de Vest din Timişoara.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În teza de doctorat a şefei DNA există similitudini cu lucrări ale altor autori, sunt de părere membrii Comisiei de etică a Universităţii de Vest din Timişoara, care au analizat sesizarea de plagiat formulată de Grupul de Investigaţii Politice (GIP), relatează pressone.ro, citând surse din conducerea UVT.

Sesizarea GIP viza circa 4.000 de rânduri din totalul de 11.000 de rânduri ale tezei intitulate "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal", cu care procurorul-şef al DNA a obţinut, în 2011, titlul de doctor în Drept, iar în urma analizei, Comisia de Etică a UVT a constatat că există similitudini cu lucrări ale altor autori în cazul a peste 500 de rânduri din cele 4.000 vizate de sesizare, au declarat surse din UVT pentru publicaţia citată.

Cu toate că era de aşteptat ca, ulterior analizei, UVT să trimită Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) o recomandare privind fie menţinerea, fie retragerea titlului de doctor aflat în discuţie, Senatul UVT a votat joi, 17 noiembrie - data limită până la care UVT trebuia să-şi exprime opinia în legătură cu sesizarea de plagiat - cu majoritate covârşitoare, ca Universitatea să îşi însuşească viitoarea decizie a comisiei de lucru a CNATDCU.

"Motivaţia acestei derobări - spun sursele PressOne - este faptul că niciunul dintre experţii în Drept de la alte universităţi pe care UVT i-a chemat să facă parte din comisia de analiză a tezei nu şi-a asumat această răspundere.

Astfel, UVT nu va face propunere de menţinere sau retragere a titlului de doctor deţinut de Codruţa Kovesi, iar dacă Ministerul nu va accepta acest punct de vedere, atunci Senatul UVT va lua, totuşi, o decizie prin vot în acest sens", arată sursa citată.

Experţi de la 4 universităţi s-au temut să facă parte din comisie, mai susţin jurnaliştii de la pressone, potrivit căreia UVT a încercat să apeleze la specialişti de la cel puţin 4 instituţii de învăţământ superior partenere pentru a judeca acuzaţiile de plagiat care vizează teza şefei DNA, însă niciunul nu a dorit să facă parte din comisia de analiză.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că la finele lunii septembrie a.c. deputatul PRU Sebastian Ghiţă s-a "autodenunţat", susţinând că a participat la o presupusă măsluire a raportului referitor la lucrarea de doctorat a şefei DNA. Procurorul - şef al DNA a negat acuzaţia, însă, pe de altă parte a refuzat să ceară reanalizarea lucrării DNA, susţinând că acest demers trebuie făcut de cei care au îndoieli, nu de ea.

"Sper că glumiţi. Adică, eu, care am o teză corectă, să spun – 'vă rog, verificaţi-mi dvs. teza, că eu ştiu că e corectă, dar verificaţi-o şi dvs'. Cine contestă acest verdict definitiv, să vină cu probe şi să facă sesizare", a declarat şefa DNA, întrebată fiind de ce nu cere reanalizarea lucrării.