Shen Yun ajută spectatorii să înţeleagă spiritul interior al chinezilor



Mary Lou Wilkinson a participat la spectacolul susţinut de Shen Yun Performing Arts la Teatrul Merriam din Philadelphia în 4 mai 2013.
Mary Lou Wilkinson a participat la spectacolul susţinut de Shen Yun Performing Arts la Teatrul Merriam din Philadelphia în 4 mai 2013. (The Epoch Times)

PHILADELPHIA – Pentru Mary Lou Wilkinson, vizionarea spectacolului Shen Yun de sâmbătă, 4 mai, la Teatrul Merriam din Philadelphia a ajutat-o să îşi schimbe viziunea asupra Chinei şi a culturii tradiţionale chineze.

“Spectacolul a fost pur si simplu enorm, nu doar distractiv ci şi clasic. Şi reprezintă 5.000 de ani de dans clasic”, a spus dna Wilkinson, care lucrează în relaţii publice şi a colaborat cu biroul primarului Michael Nutter din Philadelphia.

Dna Wilkinson a explicat că percepţia ei asupra culturii chineze s-a schimbat dramatic după ce a realizat profunzimea şi istoria prin care a trecut dezvoltarea artistică a Chinei. “Nu am realizat că ei pot dansa atât de bine”, a spus dânsa. “Cred că spectacolul evidenţiază acea disciplină uimitoare pe care ei au avut-o de 5.000 de ani.”

Precum mulţi americani, contactul ei cu autentica cultură chineză a fost limitat la mâncarea chinezească şi Cartierul Chinezesc.

“Modul nostru de a privi cultura chineză este atât de neinspirat şi când vezi filozofia chineză este un lucru încurajator deoarece acea filozofie nu este doar o cunoaştere simplă de zi cu zi, ci este parte din spiritualitatea chineză.”

Conform website-ului său, Shen Yun “împleteşte un decor minunat de tărâmuri cereşti, legende antice şi poveşti eroice moderne” şi aduce la viaţă cultura chineză, despre care se crede că a fost inspirată de divinitate şi care a fost aproape distrusă de regimul comunist chinez în campanii sistematice precum Revoluţia Culturală.

Înţelegerea profunzimii culturii şi spiritualităţii Chinei o ajută pe dna Wilkinson să înţeleagă poporul chinez. “Avem mulţi chinezi aici, în special pe coasta nord-estică, şi astfel, acum ma uit la ei diferit ... Vezi chinezi peste tot, dar nu înţelegi în adâncul inimii ceea ce sunt ei cu adevărat.”

“Din ceea ce înţeleg eu, spiritualitatea nu se referă la a insista pe lucrurile materiale, cel puţin în acest spectacol”, a spus ea. “Ei [chinezii] nu se axează pe lucruri materiale, ei se axează pe lucruri spirituale, culturale, mult mai mult decât o fac americanii.”

Văzând cultura şi istoria chineză prin intermediul artelor, dna Wilkinson a obţinut o înţelegere mai bună şi asupra Chinei de astăzi. “Mi-am schimbat atitudinea faţă de China. Tocmai am citit ce scrie în presa americană şi nu obţii mereu întreaga poveste, dar prin dans şi muzică poţi fi capabili să înţelegi.”

Ea a adăugat: “Spectacolul a fost frumos şi pot înţelege de ce nu poate fi prezentat în China de astăzi şi de ce poate fi prezentat în Statele Unite. Chinezii au nevoie de mai multă libertate şi mai multe drepturi umane, astfel că am fost încântată că artiştii au inclus acest subiect în unele dintre dansurile lor.”

Dna Wilkinson nu a fost niciodată în China. “Sper ca într-o zi să mă duc şi acest spectacol mă face să mă gândesc şi mai mult la această idee.”

Informaţii oferite de Pamela Tsai şi Channaly Philipp

Shen Yun Performing Arts, cu sediul în New York, are trei companii aflate în turnee care susţin spectacole simultan în jurul lumii. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi shenyunperformingarts.org

The Epoch Times este onorat ca sponsor al companiei Shen Yun Performing Arts.