Siegfried Mureşan: Tudose face o mare greşeală! Miniştrii UE nu au nevoie de atâta lux cât crede PSD

Guvernul Tudose face o mare greşeală legat de organizarea reuniunilor de miniştri pe durata preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene - ratează practic oportunitatea de a ne prezenta ţara Europei, acuză europarlamentarul Siegfried Mureşan.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Guvernul României a decis ca, pe durata preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, să organizeze toate reuniunile de miniştri ce trebuie organizate în ţara noastră într-un singur loc: la Bucureşti, în Palatul Parlamentului, iar asta este o mare greşeală, a atras atenţia, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Siegfried Mureşan.

"Este o mare greşeală, deoarece preşedinţia Consiliului UE este o mare oportunitate pentru a arăta Europei întreaga noastră ţară, nu doar Palatul Parlamentului. Reuniunile trebuie organizate în mai multe oraşe ale ţării. Guvernul ne va spune că este mai simplu şi mai ieftin să organizeze totul în Palatul Parlamentului. Eu spun că preşedinţia română a Consiliului nu este doar o serie de reuniuni care trebuie organizate pentru a scăpa de ele, ci este o oportunitate de a ne prezenta ţara Europei.

Eu spun că eventualele costuri suplimentare ale organizării reuniunilor în provincie sunt bani bine investiţi şi se vor întoarce înzecit în economia acelor oraşe: la o reuniune vin 28 de miniştri, fiecare cu câţiva consilieri, personal al ambasadelor, al Comisiei Europene, al Consiliului şi sute de jurnalişti. Aceştia vor deveni ambasadori ai oraşelor pe care le văd şi vor atrage după ei alţi turişti. Bucureştiul îl cunoaşte deja toată lumea", a declarat Siegfried Mureşan.

Însă, în acest context, Guvernul ne va spune că spre oraşele din provincie nu există suficiente legături aeriene.

"Eu spun că orice aeroport care are un zbor spre Viena sau München este suficient. De acolo se ajunge rapid şi direct în orice colţ al Europei. Miniştrii UE nu au nevoie de atâta lux cât crede PSD-ul. Eu am participat la reuniuni ale miniştrilor de finanţe la Wroclaw (Polonia), Nicosia (Cipru) sau Vilnius (Lituania). Niciunul din aceste oraşe nu avea mai multe legături decât Cluj, Timişoara sau Iaşi, iar miniştrii au fost toţi prezenţi", a argumentat Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul a prezentat "un program inteligent" al acestor reuniuni:

- Timişoara, reuniunea miniştrilor de Finanţe şi ai guvernatorilor băncilor naţionale

- Cluj, reuniunea miniştrilor Competitivităţii şi Telecomunicaţiilor

- Constanţa, reuniunea miniştrilor Apărării

- Braşov, reuniunea miniştrilor Mediului. La Braşov s-a organizat în trecut cu succes o reuniune a tuturor miniştrilor apărării din NATO.

- Iaşi, reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe

- Sibiu, reuniunea miniştrilor de Justiţie

- Timişoara, reuniunea miniştrilor de Educaţie

- Cluj, reuniunea miniştrilor Agriculturii

- Constanţa, reuniunea miniştrilor de Transport şi Energie

- Iaşi, reuniunea miniştrilor Muncii

- Braşov, reuniunea miniştrilor Industriei

"Aşa se pune România pe harta Europei! Aşa se aduce Europa aproape de români!", a conchis Siegfried Mureşan.