Siria: Gazoduct major scos din funcţiune în urma unui atac misterios

(Getty Images)

Mass media de stat siriană a declarat duminică faptul că un gazoduct important care traversează centrul Siriei a fost scos din funcţiune din cauza unui atac terorist. Conducta transportă aproximativ 2,5 milioane de metri cubi de gaz către o centrală de procesare, care îl distribuie apoi altor centrale electrice, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Gazoductul conectează în mod specific câmpul de gaze al-Shaer de fabrica de gaz Ebla din estul provinciei Homs, potrivit rapoartelor.

Agenţia siriană de ştiri oficială SANA a declarat că “atelierele tehnice afiliate Ministerului Petrolului au început să lucreze la repararea conductei pentru a putea fi pompat gaz din nou în următoarele ore” şi a sugerat că “rămăşiţe ale teroriştilor ISIS” au desfăşurat atacul. ISIS este un alt nume sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.

În 2014 şi 2016, militanţi ISIS au ocupat pentru scurt timp câmpul al-Shaer, după care forţele guvernamentale l-au readus sub controlul Damascul în urma unor lupte grele.

Potrivit AP: “Agenţia de ştiri SANA nu a numit atacatorii. Zona din centrul provinciei Homs este aproape de locul în care s-au concentrat ultimele elemente ale grupului Statul Islamic după ce acesta a pierdut întregul teritoriu pe care l-a controlat la un moment dat în ţară”.

Infrastructura petrolieră şi de gaze foarte slăbită a Siriei este vitală, în special luând în considerare sancţiunile agresive aplicate de SUA asupra Damascului în ceea ce priveşte importul de petrol, precum şi faptul că cele mai mari şi mai valoroase câmpuri de petrol şi gaze ale ţării se află în continuare sub controlul Forţelor Democratice Siriene susţinute de SUA în estul Siriei.

La sfârşitul lunii trecute, Siria a menţionat că SUA, Turcia sau Israel sunt responsabile de daunele grave provocate conductelor sale petroliere submarine din estul Mediteranei.

Într-un articol publicat în ultima săptămână a lunii iunie, Al-Masdar News a declarat, citând surse de stat:

“În ce pare a fi un atac deliberat asupra industriei petroliere a Siriei, cinci conducte au fost grav avariate duminică după masă, a raportat Ministerul Petrolului din Siria.

“Am fost informaţi ieri de o scurgere petrolieră în largul oraşului Baniyas. Scafandrii specialişti ai companiei petroliere siriene au investigat situaţia şi au găsit urme de avarii exterioare produse la cinci conducte”, a susţinut ministerul pe Facebook.

Aceste atacuri, mai susţine Zero Hedge, au loc în contextul în care tensiunile dintre Iran şi SUA şi aliaţii săi s-au amplificat în ultima lună, în cadrul a ceea ce pare a fi un scenariu de agresiune de tipul “ochi pentru ochi”, care ia în vizor infrastructura vitală a regiunii pentru petrol şi gaz şi punctele de tranzit, inclusiv în Arabia Saudită şi Golf.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe