Siria: Noi atacuri cu rachete sol-sol lângă oraşul Alep, 26 de morţi printre care opt copii

Soldati rebeli merg prin molozul unei clădiri din nordul oraşului sirian Alep, 6 decembrie 2012
Soldati rebeli merg prin molozul unei clădiri din nordul oraşului sirian Alep, 6 decembrie 2012 (Odd Andersen / AFP / Getty Images)

Organizaţia "Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului" a semnalat o rachetă sol-sol, care a lovit în noaptea de duminică satul Kfar Hamra, la nord-vest de Alep. Aceleaşi ONG actualizează situaţia privind noua bombardare a oraşului Qusayr, la graniţa cu Libanul, care este încă parţial sub controlul insurgenţilor. Comisarul UE pentru Cooperare Internaţională, Kristalina Georgieva cere "Asigurarea evacuărilor sigure pentru civili", informează marţi Repubblica.

Potrivit observatorul sirian al ONG-urilor pentru drepturile omului racheta a provocat 26 de decese, dintre care cel puţin şase femei şi opt copii. "La miezul nopţii de duminică - a declarat Observatorul - 26 de persoane au fost ucise: printre ei şase femei şi opt copii. Forţele guvernamentale încearcă să elibereze satul Kfar Hamra şi să distrugă asediul rebelilor din Nubl şi Zahra, două sate la nord de Alep”.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului raportează lupte noi şi acerbe în oraşul Qusayr, situat în apropiere de graniţa cu Libanul, cât şi la Dabaa, puţin mai la nord. Avioanele siriene, au bombardat şi azi Qusayr-ul, în timp ce ofensiva regimului de a relua oraşul a intrat în a treia săptămână, susţinut de miliţia libaneză Hezbollah. În ceea ce priveşte Dabaa, o bază aeriană scoasă din uz, care aparţinea aviaţiei militare şi care a fost cucerită de forţele de coaliţie împotriva regimul lui Bashar Al-Assad, este încă parţial sub controlul insurgenţilor.

De asemenea, raiduri aeriene împotriva districtului Al Hajar Al-Aswad, în sudul Damascului şi ciocniri între soldaţi şi rebeli sunt în curs de desfăşurare în zona de Abasiyeen la marginea capitalei districtului Jubar.

Datorită situaţiei din Qusayr, Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internaţională şi ajutor umanitar, a lansat un apel către cetăţenii oraşului de a garanta o rută de evacuare. "Toţi oamenii de bună credinţă să mi se alăture în acest apel, făcut tuturor părţilor implicate în acest conflict crud, să respecte dreptul fundamental al civililor de trecere în condiţii de siguranţă”. Georgieva, numeşte situaţia din Qusair "o tragedie”. Aceste apeluri - a adăugat comisarul UE – nu sunt auzite de nimeni. Într-o perioadă ca aceasta trebuie să ne ridicăm vocea împreună, mai mult şi mai mult, până când protestele noastre nu mai pot fi ignorate".

Între timp, la Consiliul de Securitate al ONU, Moscova a blocat o declaraţie a Consiliului privind o propunere a Marei Britanii cu privire la Qusayr. Acest lucru - a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici - a fost echivalent cu a cere un armistiţiu forţelor lui Assad. Potrivit diplomatului rus, în Qusayr ar fi în curs o operaţie anti-teroristă condusă de armata siriană.

O lovitură puternică a fost dată rezistenţei siriene prin abandonarea coaliţiei de către „Comisia Generală a Revoluţiei siriene”, organizaţie de activişti ce lucrează pe întreg teritoriul Siriei. Motivul este explicat într-un comunicat: Coaliţia, acuză Comisia, „a luat hotărâri care sunt departe de spiritul revoluţiei, care nu pot fi reprezentate în mod autentic". În special, unii lideri ai coaliţiei sunt "mult mai interesaţi să apară în mass-media decât să ajute revoluţia".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe