Sirop din muguri de brad

Sirop din muguri de brad
Sirop din muguri de brad (Facebook)

Natura ne oferă nenumărate căi spre sănătate de care toţi avem nevoie. Ne-am obişnuit însă să mergem prin farmacii în căutare de leacuri miraculoase, când le putem pregăti acasă, într-un mod simplu şi care ne garantează naturaleţea produsului. Siropul din muguri de brad are efecte asupra întregului organism şi poate fi folosit în vindecarea sau prevenirea multor boli.

Valoarea terapeutică a mugurilor de brad

Pentru diverse terapii se folosesc mugurii de brad sau de molid care se formează primăvara devreme. Au o culoare deosebită, de verde crud, catifelat. Perioada de recoltare poate începe în prima jumătate a lunii mai şi se poate extinde chiar şi în luna iunie în unele zone mai înalte, zone montane. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la 3 cm şi nu au depăşit 7 cm.

După culegere, mugurii de brad pot fi consumaţi cruzi pentru stimularea poftei de mâncare sau pentru împrospătarea respiraţiei. Mugurii au proprietăţi antimicrobiene, ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii şi la stimularea sistemului imunitar.

Pentru utilizarea externă, mugurii se folosesc în caz de dureri reumatice sub formă de cataplasme. Mugurii de brad au proprietăţi antibiotice şi antiseptice, dar şi calmante.

Siropul din muguri de brad este un bun antiseptic şi un foarte bun tonic, ajută la combaterea tusei şi a bronşitei. Administrarea sa ajută la vindecarea afecţiunilor respiratorii acute. Are un bogat conţinut în vitamina C, fiind recomandat în tratarea asteniilor şi a stărilor de stres. Pentru anemii se face o cură de trei săptămâni, timp în care se iau câteva linguriţe de sirop cu 5 minute înainte de masă.

Mai este şi un excelent îndulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat şi copiilor. Diluat cu apă minerală, poate fi o excelentă băutură tonică şi răcoritoare, recomandă în caz de febră dar şi pe timpul verii.

Sirop de muguri de brad. Reţetă 1

Un kilogram de mugurii de brad se curăţă de codiţe şi se spală bine cu apă rece. După aceea, se pun într-o oală smălţuită şi se toarnă apă cât să depăşească nivelul mugurilor încă o dată cât volumul lor (la un kilogram de muguri se pun doi litri de apă).

Se fierb o oră, până când se înmoaie bine. După aceea, se ia de pe foc oala şi se lasă să stea acoperită, la rece, timp de 24 de ore, ca să se extragă cât mai bine din muguri sărurile minerale şi uleiurile aromatice.

Sucul se strecoară prin tifon dublu, aşezat pe strecurătoare, presând mugurii ca să se scurgă tot sucul. După aceea, se cântăreşte şi, la 1 l suc, se va adăuga 1 kg zahăr şi o linguriţă zeamă de lămâie. Amestecul astfel obţinut, se fierbe până începe să se lege.

Se pune siropul cald în sticle. Se lasă la cuptor timp de cinci minute, la foc potrivit. La final, se înfăşoară cu o pătură şi se lasă la răcit.

Sirop de muguri de brad. Reţetă 2

Într-un borcan de sticlă se pun în straturi succesive cantităţi egale de muguri de brad şi zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie de zahăr, gros cât un deget.

Se închide borcanul ermetic şi se ţine într-un loc însorit vreme de 7-10 zile. Apoi se strecoară siropul rezultat şi se fierbe 5-10 minute. Se toarnă cât este încă fierbinte în sticle, care apoi se închid ermetic şi se păstrează în locuri întunecoase şi răcoroase.

Sirop de muguri de brad. Condiţii de păstrare

Siropul de muguri de brad trebuie păstrat la întuneric, în locuri reci, în frigider sau în pivniţă. Este bine de ştiut că siropul nu se bea ca orice suc, ci în doze de 2-3 linguriţe, amestecat cu apă plată sau minerală.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură