Site-ul Băncii Centrale a Rusiei şi cel al Kremlinului atacate de hackeri

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (DAVID GOLDMAN / AFP / Getty Images)

În mijlocul tensiunilor din Crimeea, hackerii au blocat vineri site-ul Băncii Centrale din Rusia, înaintea unei întâlniri la care urma să se discute pe tema ratelor dobânzilor. Totodată, site-ul Kremlinului se confruntă, de asemenea, cu probleme, scrie Reuters.

"Site-ul Băncii centrale se confrunta cu probleme din cauza atacului unor hackeri", a afirmat Banca în cadrul unui comunicat.

Site-ul Băncii Centrale a Federaţiei Ruse nu a funcţionat vineri începând cu ora 10:00, timp de o oră. Experţii din domeniul securităţii cibernetice iau măsurii pentru a remedia problema.

Ratele cheie au fost majorate ca urmare a deprecierii puternice a rublei, ca urmare a declaraţiei preşedintelui Vladimir Putin care a susţinut că Rusia are dreptul să invadeze Ucraina.

Valoarea monedei ruse a scăzut în raport cu dolarul atingând un punct minim record, iar banca centrală din Rusia s-a văzut nevoită să cheltuiască 10 miliarde dolari pe pieţele de schimb valutar, încercând să o sprijine.

În acelaşi timp, site-ul oficial al preşedinţiei ruse funcţionează cu întreruperi ca urmare a unor atacurilor cibernetice de tip DDoS, în timp ce experţii se luptă pentru a rezolva situaţia.

„Un atac puternic este în curs de desfăşurare. Din cauza faptului că acesta continuă, sunt posibile întreruperi în funcţionarea site-ului. Se iau toate măsurile pentru organizarea unei activităţi normale a resursei internet, pentru ca site-ul să fie disponibil”, a anunţat Serviciul de presă al Kremlinului, adăugând că şi alte instituţii din Rusia au fost victime ale unor atacuri cibernetice.

Cu o zi în urmă, guvernul rus a blocat mai multe site-uri web din Rusia care s-au remarcat prin critici la adresa preşedintelui Vladimir Putin. Furnizorii de servicii de Internet din Rusia au primit ordin să blocheze accesul la mai multe site-uri ale opoziţiei, inclusiv cele ale liderului opoziţiei Alexei Navalny şi ale campionului de şah Garry Kasparov.

Opoziţia de la Kremlin consideră noua lege o reprimare a mass mediei independente şi, în mod special, a internetului - una dintre puţinele platforme libere de comunicare în Rusia, unde presa este în mare parte dominată de Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe