Situaţia economică a regiunii transnistrene continuă să se agraveze

Economia transnistreană continuă să se confrunte cu un declin economic fără precedent. Pentru anul 2016 se prognozează o recesiune de 6%.
Transnistria
Transnistria (evz.md)

Situaţia economică din regiunea transnistreană urmează să se acutizeze. După ce în 2015 economia regiunii s-a contractat cu circa 20%, aceasta urmează să-şi continue declinul şi în 2016, fiind anticipată cu o scădere de circa 5-6%. Estimările au fost făcute de Expert-Grup în cadrul celui mai recent număr al „Revistei economice regionale: regiunea transnistreană”.

Dacă în 2015 scăderea a fost cauzată aproape de toate sectoarele economice, în 2016, aceasta urmează să fie determinată de sectorul construcţiilor şi cel al serviciilor. Astfel, creşterile compensatorii din agricultură şi industrie, care sunt anticipate să fie destul de impresionante din cauza bazei joase de comparaţie, nu vor fi suficiente pentru asigurarea relansării economice în 2016.

Recesiunea economică din 2016 urmează să fie cauzată de reducerea a trei componente de bază ale cererii comune: scăderea consumului gospodăriilor casnice cu circa -5% pe fondul reducerii salariilor, scăderii remitenţelor, în special din Rusia, şi a acumulării restanţelor, atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Consumul administraţiei regionale urmează să se comprime pe fondul constrângerilor bugetare majore, deficitul bugetar enorm estimat la circa 15% din PRB în 2016. Reducerea investiţiilor de capital ale întreprinderilor cu circa 10-12%, cauzate de precauţia firmelor în lansarea noilor proiecte, de limitarea accesului la resursele creditare, dar şi de exodul tot mai vizibil al capitalului din regiune, se menţionează în raportul lansat de către Centrul Analitic Independent Expert Grup.

Raportul a notat şi principalele riscuri cu care se va confrunta economia transnistreană în următorii 2-3 ani. Acestea derivă din vulnerabilităţile din sectorul bancar şi cel energetic, competitivitatea scăzută a complexului industrial, ineficienţa sectorului public pe fondul deficitului bugetar excesiv, precum şi insuficienţa oportunităţilor economice care determină o bună parte din populaţie cu vârsta aptă de muncă să emigreze.

O bună parte din vină pentru criza economică şi socială de proporţii din stânga Nistrului este legată de problemele economice din regiune, în special în dreapta Nistrului, Rusia şi Ucraina mai susţin experţii.

Amintim că în luna iunie a.c., Ion Iovcev, directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol, a declarat într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii Fabrika de la postul de televiziune Publika TV că în regiunea separatistă este tot mai dificil de supravieţuit. „Vitrinele magazinelor sunt aprope goale, rubla transnistreană s-a devalorizat foarte mult, cei care primesc transferuri din afară fac coadă la băncile din Varniţa pentru ca să evite valuta transnistreană”, a descris Iovcev situaţia.

Fiind lăsată în ultima perioadă fără sprijinul financiar al Rusiei, regiunea separatistă din stânga Nistrului trece printr-o criză economică ce ia tot mai multă amploare. De menţionat că Ucraina şi-a schimbat în mod evident poziţia în economia formatului 5 2, trecând clar de partea Republicii Moldova.