Steinmeier vorbeşte Chişinăului pe limba Rusiei

Diplomele universitare şi plăcuţele de înmatriculare ale automobilelor din regiunea Transnistreană ar putea fi recunoscute de către Guvernul R. Moldova la recomandarea preşedintelui OSCE, Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Aflat într-o vizită la Chişinău, ministrul afacerilor externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, preşedinte în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), s-a întâlnit cu premierul moldovean Pavel Filip discutând şi despre problema transnistreană.

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei Frank-Walter Steinmeier în calitatea sa de Preşedinte în exerciţiu al OSCE a declarat că se află în Republica Moldova pentru a discuta despre conflictul transnistrean dar şi despre viitorul Moldovei.

Preşedintele OSCE a mai atenţionat că trebuie să fie începute măsuri mici cum ar fi redeschiderea podului de la Gura Bâcului, uşurarea telecomunicaţiilor, recunoaşterea diplomelor universitare, posibilitatea marcării plăcilor de înmatriculare transnistrene, chiar dacă aceste măsuri nu vor putea de azi pe mâne să modifice viaţa în regiunea Transnistreană.

„Noi am discutat două probleme şi anume recunoaşterea şi apostilarea diplomelor universitare şi altor documente ştiinţifice şi plăcuţele automobilelor din Transnistria şi sunt sigur că discuţiile bune care au început pe cât posibil de curând vor duce la succes”, a punctat Frank-Walter Steinmeier.

Oficialul german a confirmat că vorbeşte în baza înţelegerii comune şi asta înseamnă că integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova trebuie să fie respectată, iar recunoaşterea diplomelor şi plăcuţelor de înmatriculare din Transnistria nu ar fi concesii care ar afecta suveranitatea Chişinăului.

„Faptul că încă nu am ajuns la o soluţie nu înseamnă că noi cedăm. Iată de ce sunt convins că paşii mici care se fac sunt favorabili ambelor părţi”, a specificat preşedintele OSCE.

Recunoaşterea actelor şi diplomelor de studii transnistrene dă o lovitură pentru şcolile româneşti din stânga Nistrului şi de fapt, recunoaşterea statului Transnistria creat de Moscova, consideră directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, potrivit radiochişinău.md. El susţine că odată ce această măsură va fi adoptată, va duce la lichidarea celor 8 şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Amintim că, anul acesta, Germania, cu sprijinul Rusiei şi al altor participanţi la formatul de negocieri "5+2", a reuşit reluarea negocierilor, care erau îngheţate de aproape doi ani de zile. În urma întâlnirii din 1-2 iunie de la Berlin şi 12-13 iulie în Bavaria, negociatorii au încheiat o înţelegere preliminară pentru rezolvarea problemelor dintre Chişinău şi Tiraspol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe