Societatea civilă cere dezbatere publică pe votul prin corespondenţă

Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate
Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate (Dana Betlevy / Epoch Times Romania)
Membrii Campaniei Politice fără Bariere îşi exprimă îngrijorarea faţă de solicitarea copreşedintei PNL, Alina Gorghiu, de a se introduce pe ordinea de zi a unei sesiuni parlamentare extraordinare proiectul legii votului prin corespondenţă, fără o dezbatere publică prealabilă, se arată într-un comunicat PfB remis Epoch Times.

”Dacă este adevărat că susţinem fără echivoc necesitatea legiferării acestuia înaintea lunii noiembrie a acestui an, pentru a putea produce efecte la alegerile parlamentare din 2016 nu putem fi de acord cu sacrificarea transparenţei procesului legislativ sub pretextul urgenţei. Constatăm, însă, ca, până în acest moment, niciunul dintre cele patru proiecte de lege cu acest subiect înregistrate la Camera Deputaţilor nu a fost discutat în Comisia de specialitate; aducerea acestor proiecte pe ordinea de zi a fost amânată în repetate rânduri, din motive obscure. De asemenea, exceptând dezbaterea organizată de către Politică fără Bariere pe 8 iulie şi alte câteva evenimente organizate de organizaţii neguvernamentale, nu au existat discuţii cu publicul larg sau cu experţi asupra conţinutului respectivelor proiecte de lege”, arată reprezentanţii ONG-urilor.

Ei cer partidelor politice ca ”înainte de a trece la votarea unui proiect de lege pe această temă, să clarifice în poziţii publice şi să dezbată alături de experţi şi societatea civilă cel puţin următoarele puncte: dreptul de a vota prin corespondenţă nu poate aparţine doar cetăţenilor din afara graniţelor; barierele birocratice de solicitare a votului prin corespondenţă trebuie reduse la minimul necesar evitării fraudelor; legea trebuie să prevadă posibilitatea observării, de către cei interesaţi, a întregului proces al prelucrării solicitărilor şi al administrării voturilor exprimate prin corespondenţă”.

Membrii Campaniei Politică fără Bariere concluzionează că ”urgenţa reglementării nu poate justifica adoptarea fără dezbatere publică a încă unei legi de maximă importanţă pentru funcţionarea democraţiei. În cazul în care nu există o dezbatere robustă pe aceste teme, Parlamentul devine responsabil atât pentru exercitarea restrânsă a dreptului de vot (inclusiv în străinătate), cât şi pentru eventualele disfuncţionalităţi în redactare”.

Recomandăm şi: Marian Muhuleţ: „Securitatea votului la distanţă nu poate fi asigurată” (video).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne