UPDATE. Avertismentul societăţii civile: Legea alegerilor parlamentare, adoptată după o pseudo-dezbatere

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului (Epoch Times România)

Update. Noua lege a alegerilor parlamentare nu a mai fost pusă azi pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, urmând să fie adoptată săptămâna viitoare.

Şedinţa Comisiei Comune pentru legile electorale de ieri a luat în dezbatere aprobarea Legii privind alegerile parlamentare, în ciuda demersurilor şi avertismentelor transmise de Campania „Politică fără Bariere” încă din 22 mai şi 3 iunie. Membrii Campaniei PfB îi vor cere Preşedintelui României, Klaus Iohannis, să întoarcă proiectul spre reexaminare în Parlament, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Epoch Times vă prezintă punctul de vedere al ONG-urilor membre ale Campaniei ”Politică Fără Bariere”, care acuză opacitatea Comisiei pentru legile electorale şi prevederile discriminatorii ale proiectului de lege:

”În ultimele 2 săptămâni, formaţiunile politice reprezentate în Comisie au refuzat orice formă de dialog, consultare sau dezbatere pe marginea textului rezultat din plenul Senatului, demonstrând o gravă lipsă de consideraţie faţă de câteva drepturi fundamentale ale mai multor categorii de electorat. În absenţa accesului la ultima formă a proiectului de lege şi la propunerile de amendamente, Campania „Politică fără Bariere” atenţionează încă o dată asupra deficienţelor identificate încă din 3 iunie:

Proiectul conţine prevederi discriminatorii faţă de migranţii interni şi externi, cetăţeni români care vor avea de depăşit bariere dificile pentru a-şi exercita dreptul de vot la alegerile din noiembrie 2016; proiectul conţine prevederi discriminatorii şi faţă de organizaţiile minorităţilor naţionale, precum şi faţă de cetăţenii din judeţele cu populaţie mare;

Proiectul conţine privilegii pentru partidele parlamentare, cel puţin în privinţa modului de constituire a birourilor electorale; de asemenea, pragul de 5% favorizează partidele mari, iar cerinţa de a prezenta semnături de susţinere în număr de 1% din listele electorale defavorizează partidele mici; revenirea la sistemul proporţional al listelor închise, neînsoţit de reglementarea „votului alb”, „votului nul” şi/sau „votului împotriva tuturor” favorizează partidele care au deja demnitari/parlamentari aleşi din exerciţiul electoral anterior;

Proiectul de lege conţine o anexă („Anexa nr. 1” menţionată în art. 5, alin. 4) care nu a fost publicată în momentul adoptării în Senat şi nici nu este publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, până în ziua adoptării avizului Comisiei.

Nu doar că proiectul a fost adoptat departe de ochii publicului, fără consultări cu organizaţii relevante ale societăţii, dar conţine prevederi care menţin sau chiar promovează opacitatea, întrucât şedinţele birourilor electorale nu sunt publice iar observatorii electorali nu pot avea acces la întreg procesul electoral.

Nu doar că proiectul a fost adoptat departe de ochii publicului, fără consultări cu organizaţii relevante ale societăţii, dar conţine prevederi care menţin sau chiar promovează opacitatea, întrucât şedinţele birourilor electorale nu sunt publice, observatorii electorali nu pot avea acces la întreg procesul electoral (ci numai la momentul alegerilor propriu-zise), iar îndemnul de a veni la vot ar putea fi încriminat ca propagandă electorală, dacă se desfăşoară după încheierea campaniei electorale.

Din toate aceste motive, Campania „Politică fără Bariere” a decis să nu cauţioneze procesul care a dus la acest proiect de act normativ prin prezenţa la şedinţa de azi a Comisiei comune şi se distanţează de acest proiect de lege, care nu reprezintă un pas înainte. Faţă de proiectul legii privind alegerile parlamentare, Campania „Politică fără Bariere” studiază posibilitatea de a-i cere Preşedintelui României să întoarcă proiectul spre reexaminare în Parlament.

Dorim să insistăm asupra faptului că opacitatea Comisiei nu ne împiedică doar pe noi sau alte organizaţii ale societăţii civile să avem acces la motivaţia din spatele textului legii. Lipsit de informaţie, întregul electorat se află în imposibilitatea de a înţelege o lege fundamentală pentru procesul democratic”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne