Sondaj IRI: Maia Sandu, la egalitate cu Igor Dodon, cu un rating de 24 la sută

Maia Sandu şi Igor Dodon
Maia Sandu şi Igor Dodon (Epoch Times Romania)

A fost publicat unul dintre cele mai credibile sondaje din Republica Moldova, desfăşurate de Institutul Republican Internaţional (IRI) din Statele Unite ale Americii, fiind realizat în perioada 16 noiembrie – 8 decembrie 2019.

Membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au ţinut să evidenţieze trei lucruri importante:

- sondajul arată că PAS şi-a consolidat poziţia de cel mai credibil şi popular partid pro-european din ţară, cu un rating de 21% (25% excluzând indecişii) - o creştere aproape dublă faţă de sondajul realizat de IRI în mai 2019;

- Maia Sandu este de departe cel mai popular politician de dreapta, cu un rating de 24%, la egalitate cu Igor Dodon. În Chişinău, Maia Sandu este cel mai de încredere politician, cu un rating de 32%;

- scandalurile legate de corupţie, afişările de lux exorbitant, vacanţele de milioane, guvernarea proastă au determinat scăderea drastică a rating-ului lui Igor Dodon. Acesta a coborât de la 31% în februarie 2019, la 24% în decembrie 2019. De remarcat că sondajul a fost făcut înaintea scumpirilor în lanţ la biletele de călătorie, benzină, motorină, produse alimentare etc. începând cu 1 ianuarie, ceea ce ar putea însemna că rating-ul lui Dodon a căzut şi mai jos.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting în numele IRI, datele fiind colectate de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene, prin interviuri faţă în faţă la casele respondenţilor.