Şova se angajează să publice în 5 zile toate documentele proiectului Roşia Montană

Conferinţă de presă susţinută Dan Şova la Palatul Parlamentului.
Conferinţă de presă susţinută Dan Şova la Palatul Parlamentului. (Epoch Times România)

“Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine va publica pe site-ul instituţiei, secţiunea “Informaţii publice”, toate documentele aferente proiectului Roşia Montană până la data de 24.09.2013″, se spune într-un comunicat remis Agenţiei de presă r/News.

Demersul ministerului condus de Dan Şova vine după ce alte instituţii au publicat o parte din actele încheiate, de-a lungul timpului, între autorităţile statului român şi investitorii străini.

Astfel, ministerul Economiei a dat publicităţii, la începutul acestei luni, “toate documentele de care dispune” încheiate între România şi compania Gabriel Resources Gold Corporation.

Din actele afişate pe site-ul ministerului Economiei lipseşte însă contractul semnat în septembrie 1995 între Gabriel Resources şi Regia Autonomă a Cuprului Deva, societate cu capital de stat.

Au fost publicate, totuşi, alte 20 de contracte şi acte adiţionale, începând cu actul constitutiv al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Premierul Victor Ponta a dezvăluit, săptămâna trecută, câteva informaţii în legătură cu licenţa minieră atribuită companiei de la Roşia Montană.

El a menţionat că durata licenţei este de 20 de ani iar titularul plăteşte statului o redevenţă de 2%, care a fost însă renegociată, prin proiectul de lege depus la Parlament, la nivelul de 6%.

Investiţiile în mediu şi infrastructură derulate de partenerul străin în perioada 1997-2012 s-ar ridica, potrivit premierului, la aproximativ 555 de milioane de euro.

Ulterior, ministrul Şova a completat aceste informaţii şi a spus că firma “Gabriel Resources” nu poate fi “dată afară de la Roşia Montană” iar licenţa minieră poate fi prelungită, la cererea acestei companii, pentru următorii 100 de ani.

Tot Şova a cerut, marţi, preşedintelui Băsescu să desecretizeze informaţiile primite de la serviciile speciale în legătură cu proiectul Roşia Montană.

“Ieri, preşedintele Băsescu a afirmat că eu aş fi luat legea de la Roşia Montană şi am pus-o pe masa Guvernului, spunând că eu lucrez pentru interesele unei companii private, în loc să reprezint Guvernul României. Am spus că, dacă este aşa cum spune preşedintele Băsescu, îi solicit public domniei sale să desecretizeze rapoartele serviciilor de informaţii pe această temă, primite în ultimele şase luni”, a spus ministrul.