Spaghetele - dezvăluiri din istoria pastelor

Maşină de făcut paste
Maşină de făcut paste (Pixabay.com)
Mioara Stoica
05.12.2015

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Pastelor, există multe teorii care au fost dezvăluite în ceea ce priveşte originea acestui aliment. Unii cercetători atribuie descoperirea lui Marco Polo. Se spune că el este cel care a introdus pastele pe teritoriul italian după o călătorie de explorare în Orient, în a doua jumătate a secolului al XIII-lea.

Totuşi, chinezii nu agrează această legendă, deoarece într-un mormânt etrusc ce datează din anii 3000 î.Hr., s-au găsit urmele unui fel de mâncare asemănător cu spaghetele.

O altă teorie din istoria spaghetelor relatează că primele forme de fire lungi şi subţiri de aluat au fost realizate în Regatul Siciliei în jurul secolului al XII-lea. Popularitatea pastelor s-a extins în întreaga Italie după deschiderea fabricilor de paste, în secolul al XIX-lea, când a început producţia în masă a pastelor pentru piaţa italiană. De fapt, cuvântul “spaghete” provine de la cuvântul italian “spaghetti”, care este pluralul cuvântului “spaghetto” ce reprezintă diminutivul cuvântului “spago” ce înseamnă “fir subţire”.

În Roma antică, există, de asemenea, referinţe la paste datând din secolul al III-lea î.Hr. Împăratul roman Cicero vorbea despre pasiunea lui pentru laganas. În acea epocă, romanii au produst instrumente şi maşini pentru dezvoltarea pastei pentru lasagna, care este diferită de spaghete.

Când grecii au fondat Napoli, sau Neapolis cum îl numeau ei, între secolele al VII-lea şi al VI-ea î.Hr. au adoptat un fel de mâncare pe care o făceau localnicii şi anume: o pastă de făină de orz şi apă, uscată la soare, căreia i-au pus numele makaria.

Mitologia greacă relatează despre invenţia unei maşinării ce realiza şnururi de aluat. Acest aparat a fost inventat de către zeul Vulcan, iar acele şnururi de aluat sunt considerate ca fiind primele spaghete inventate.

Dar indiferent cine a fost inventorul pastelor, chinezi, zei din mitologia greacă sau mari exploratori, putem spune că toţi şi-au adus contribuţia la inventarea spaghetelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor