Spionul chinez care lucra pentru europarlamentarul AfD fusese informator al serviciilor secrete germane

Europarlamentarul AfD, Maximilian Krah (Getty Images)
Redacţia
30.04.2024

Ştirile despre asistentul europarlamentarului Alternativa pentru Germania (AfD) Maximilian Krah şi arestarea acestuia pentru suspiciune de spionaj în favoarea Chinei continuă să fie subiecte principale ale mass mediei naţionale, dar cu cât apar mai multe informaţii, cu atât imaginea serviciilor de informaţii germane şi a establishmentului politic pare să fie tot mai şifonată, potrivit REMIX News

Acum, rapoartele de presă au dezvăluit că angajatul lui Krah, cetăţeanul germano-chinez Jian G., a lucrat pentru serviciile de informaţii interne germane timp de ani de zile înainte de a se alătura politicianului AfD.

Krah a comentat între timp noile informaţii bombă, scriind pe X: "Remarcabilă întorsătură a evenimentelor!"

Miza este foarte mare, întrucât Krah este candidatul de top al AfD în perspectiva alegerilor parlamentare europene din iunie. Cel mai recent raport arată că puternicul Birou pentru Protecţia Constituţiei (BfV) nu numai că l-a recrutat pe Jian G. ca spion, dar a renunţat la el ca informator, deoarece existau temeri că ar fi fost un agent dublu pentru China.

Cu toate acestea, în pofida acestor suspiciuni, Jian G. a obţinut cetăţenia germană, a devenit membru al Partidului Social-Democrat (SPD) şi chiar a trecut testul de securitate al Parlamentului UE.

Fostul ministru Mathias Brodkorb a pus sub semnul întrebării povestea de pe X, scriind:

Sunt foarte amuzante. Să presupunem că povestea este adevărată:

1. Biroul pentru protecţia Constituţiei lucrează cu acest om.

2. Apoi, Oficiul pentru Protecţia Constituţiei pune capăt colaborării, deoarece bărbatul ar putea fi un agent dublu.

3. Apoi, statul german îl naturalizează pe acest agent.

Întrebare intermediară: Unde se afla Oficiul pentru Protecţia Constituţiei în acel moment?

4. Apoi, Krah vrea să îl angajeze pe acest om la Parlamentul UE. Acest lucru nu se poate face fără un control de securitate. Aşadar, Parlamentul UE ar fi trebuit de fapt să întrebe autorităţile de securitate germane dacă există ceva împotriva acestui om. Dar se pare că nu au făcut-o. Dar bărbatul nu ar fi fost verificat şi nu ar fi putut fi angajat.

Întrebare intermediară: Unde era Biroul pentru protecţia Constituţiei în acel moment? Şi acum vă întrebaţi serios care este problema? Serios?

Una dintre întrebările principale este de ce Oficiul pentru Protecţia Constituţiei nu i-a informat niciodată pe Krah sau AfD despre suspiciunile lor, aceasta fiind procedura standard de operare menită să protejeze partidele din ţară de infiltrare străină. Permiţându-i lui Jian G. să lucreze pentru Krah s-a creat un scenariu politic favorabil pentru ca instituţia să îl aresteze ulterior pentru a defăima AfD. În special, Jian G. a fost arestat chiar înaintea alegerilor parlamentare din UE.

Întrebarea care se pune acum este dacă BfV a ţinut în mod intenţionat AfD în întuneric ani de zile cu privire la informaţiile pe care le cunoştea pentru a afecta partidul.

A lucrat pentru BfV în 2007.

Potrivit cotidianului Bild, Jian G. a fost informator al Biroului saxon pentru protecţia Constituţiei (BfV) cel mai devreme din 2007. Anterior, el s-a oferit fără succes să lucreze pentru filiala federală a BfV, dar a fost respins şi a fost trimis înapoi la filiala saxonă a BfV.

Jian G. ar fi colaborat cu serviciul de informaţii din proprie iniţiativă, furnizând inclusiv informaţii care se refereau la actori de stat chinezi care acţionau împotriva exilaţilor chinezi din Germania. La opt ani după ce s-a alăturat BfV al landului Saxonia în calitate de informator, filiala saxonă a fost informată de Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei că Jian G. ar putea fi un spion dublu.

În 2015 şi 2016, G. a fost apoi supravegheat direct de către departamentul de contraspionaj al Oficiului pentru Protecţia Constituţiei. Ofiţerii l-au interogat, de asemenea, în legătură cu suspiciunile lor, dar nu au putut dovedi că era spion pentru China. Prin urmare, el a fost catalogat ca "un caz suspect" în acea perioadă.

În 2018, în cele din urmă, s-a renunţat ca Jian G. să fie folosit ca informator al Oficiului pentru Protecţia Constituţiei.

Însă până în acel moment, Jian G. luase deja legătura cu Krah şi apoi a continuat să lucreze ca angajat al acestuia în Parlamentul UE începând cu 2019. El a fost apoi monitorizat intensiv de către serviciul de informaţii interne începând din 2020 şi, în cele din urmă, a fost arestat în aprilie 2024.

După cum s-a menţionat mai sus, în pofida suspiciunii de spionaj, cetăţeanul chinez a primit un paşaport german, a fost, de asemenea, membru al SPD pentru o perioadă de timp şi a reuşit să treacă controlul de securitate pentru Parlamentul UE.

În plus, BfV sub conducerea lui Thomas Haldenwang (CDU), care este notoriu anti-AfD şi care lucrează în mod public împotriva partidului, nu l-a informat pe Krah sau AfD cu privire la suspiciunea de spionaj împotriva lui Jian G.

Haldenwang a făcut numeroase remarci împotriva AfD, inclusiv la televiziunea finanţată de stat, toate încălcând neutralitatea.

În mod notabil, aceasta este procedura standard în astfel de cazuri, ceea ce înseamnă că Oficiul pentru Protecţia Constituţiei a ascuns aceste informaţii de AfD, încălcând precedentele şi procedurile anterioare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor