Spiritul civic salvează copacii. Toaletare abuzivă oprită de cetăţeni

Lucrătorii ADP care toaletează copacii masacrându-i pur si simplu pot fi opriţi. Cum? Punând mâna pe telefon şi sunând la primărie. Au demonstrat-o locuitorii sectorului 4.
Copaci devastaţi în parcul Cişmigiu
Copaci devastaţi în parcul Cişmigiu (foto credit: Epoch Times)

Locuitorii de pe strada Străduinţei din sectorul 4, sprijiniţi de ONG-ul Eco-Civica au reuşit să oprească mutilarea copacilor de către lucrătorii ADP. Copacii au fost salvaţi de la a fi hăcuiţi după "moda" stâlp de telegraf graţie spiritului civic al cetăţenilor care au sunat direcţiile de resort din Primărie.

"Azi , 11 mai, am avut o solicitare de ajutor de la locuitorii de pe Str. Străduinţei din sectorul 4. Câteva zeci de arbori trebuiau să devină ,,stâlpi de telegraf". Am sunat la Direcţia de Mediu a PMB şi în 15 minute un specialist era la faţa locului.

Am sunat şi la Direcţia Inspecţie şi Control a PMB şi imediat au trimis un inspector. În 30 de minute lucrările erau oprite.", relatează, pe Facebook, vicepreşedintele Eco-Civica, Dan Trifu.

Cu această ocazie, Trifu lansează un apel către cetăţeni, rugându-i pe cei ce observă astfel de ,,toaletări" abuzive, să se implice în stoparea lor.

"Puteţi solicita celor două Direcţii amintite să se implice şi puteţi solicita ADP-ului avizul de specialitate emis de Direcţia de Mediu şi veţi constata că, dacă există, este scris ca la carte. ADP-urile, care sunt la cheremul primarilor, taie după poftele acestora şi nu după cum scrie în aviz." scrie Dan Trifu.

Vicepreşedintele Eco-Civica reaminteşte că în perioada de vegetaţie NU se fac lucrări de toaletate decât în cazurile considerate urgente.

De asemenea, nu se pot toaleta mai mult de 2 m din vârful ramurilor, maxim o treime din coronament, păstrând o coroană echilibrată. Unde este cazul, uscături, pericol de cădere, etc, se poate toaleta mai mult, eventual defrişa. Restul intervenţiilor sunt abuz, arată Dan Trifu.

Reamintim că Bucureştiul deţine un record negativ în materie de spaţiu verde. În timp ce standardul la nivel de UE este de 26 mp spaţiu verde/cap de locuitor, Capitala României le oferă cetăţenilor săi circa 9 mp/locuitor.

Cu toate acestea, în oraş se defrişează în neştire, se taie copaci pentru a se construi blocuri sau centre de birouri în timp ce arborii din parc şi de pe marginea bulevardelor sunt adesea căsăpiţi, nu toaletaţi.

Enumerăm parte din consecinţele toaletării abuzive:

1) Epuizează energia arborelui şi capacitatea sa de compartimentalizare a rănilor. Reduce durata totală de viaţă a copacului. 2) Facilitează dezvoltarea diverselor forme de putregai al lemnului, deseori cu rezultate fatale (i.e., uscarea totală a specimenului). 3) Expune scoarţa la radiaţii solare nocive. 4) Crează reiterate multiple şi crăci „lacome”, cu o dezvoltare rapidă şi un ancoraj superficial, care la vânturi puternice se pot desprinde şi crea pagube materiale sau umane. Aceste situaţii, cauzate direct de neglijenţă, sunt incriminabile legal. 5) Provoacă cheltuieli suplimentare. Arborii care supravieţuiesc mutilărilor trebuie îngrijiţi suplimentar la intervale regulate, iar cei care se usucă trebuie îndepărtaţi. Practica duce, totodată, la diminuarea valorii turistice a zonei afectate. 6) Distruge sau diminuează capacităţile eco protective (filtrarea complexă a aerului, asigurarea de umbră) ale arborilor, afectând negativ sănătatea populaţiei locale.