Ce părere are Nicuşor Dan despre ridicarea unei mega-moschei în Capitala României

Rând pe rând, candidaţii la Primăria Capitalei îşi prezintă poziţia pe tema construiri unei mega-moschei în Bucureşti.
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
27.03.2016

Construirea unei mega-moschei pe terenul alocat de Guvernul Ponta se va putea face doar după realizarea unui plan urbanistic zonal, iar acesta include consultări cu bucureştenii, astfel că ei vor fi cei care decid, a declarat sâmbătă Nicuşor Dan, candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul la Primăria Capitalei.

"Promisiunea mea este că pentru orice intenţie de construire în Bucureşti care înseamnă o excepţie de la ce prevede planul urbanistic general, cum este în cazul de faţă, va fi o dezbatere publică reală şi oamenii decid", a declarat Nicuşor Dan pentru Mediafax.

Candidatul USB a explicat că locaţia în care ar trebui să se construiască moscheea asupra căreia au convenit Guvernul României şi cel turc constituie o excepţie de la planului urbanistic general, care prevede pentru respectiva locaţie funcţiunea CD 5 – centre de conferinţă şi expoziţii internaţionale, parc expoziţional.

"Trebuie (să existe - n.r.) o motivaţie foarte importantă pentru ca ceva ce în planul urbanistic general al Bucureştiului care a fost prevăzut ca parc expoziţional să devină altceva, să îşi schimbe funcţiunea. Calea legală este să se facă un plan urbanistic zonal prin care să se schimbe atât funcţiunea, cât şi să se dea parametrii de construire ai noii construcţii", a adăugat Nicuşor Dan.

Realizarea unui plan urbanistic zonal are patru etape care implică şi consultări publice. Dacă va fi primar, Nicuşor Dan susţine că va avea grijă ca "toate etapele legale să fie respectate şi bucureştenii să decidă în urma unei consultări publice obligatorii pentru orice plan urbanistic zonal".

În prezent, planurile urbanistice zonale se fac în câteva luni, dar, potrivit candidatului USB, niciunul dintre acestea nu respectă etapele obligatorii prevăzute de legea urbanismului şi ordinul de consultare a publicului în elaborarea documentaţiilor de urbanism.

"Să faci un plan urbanistic zonal este o chestiune serioasă şi trebuie să privească o zonă extinsă dintr-un oraş, nu tipul de abuzuri pe care le-am văzut noi în care se dau planuri pe parcele ca cineva să îşi mai pună două etaje în plus. Un plan urbanistic urbanistic zonal ar trebui să dureze cu toate studiile de fundamentare şi consultarea populaţiei (...) cam doi ani", a subliniat Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor