Spital susţinut de MSF bombardat în provincia siriană Idlib

Lovituri aeriene desfăşurate în weekend de forţe neidentificate au distrus un spital în nordul Siriei, a raportat organizaţia Medecins Sans Frontières. Atacuri recente desfăşurate de Rusia au distrus zone ale opoziţiei în oraşul Alep.
Spital distrus de atacuri aeriene în provincia siriană Idlib, 6 august 2016.
Spital distrus de atacuri aeriene în provincia siriană Idlib, 6 august 2016. (Captură Foto)

Conform Medecins Sans Frontières (MSF), loviturile aeriene de sâmbătă din Millis, în provincia nordică siriană Idlib, au provocat moartea a 13 persoane, inclusiv patru membri ai personalului spitalului şi cinci copii. Alte şase persoane au fost rănite. Loviturile au distrus de asemenea sala de operaţii, unitatea de terapie intensivă, departamentul de pediatrie, câteva ambulanţe şi un generator, a raportat MSF, adăugând că atacul va priva de servicii medicale de bază aproximativ 70.000 de locuitori ai oraşului Millis şi ai împrejurimilor sale.

MSF nu a specificat ce guvern este responsabil, iar Silvia Dallatomasina, manager medical al operaţiunilor MSF în nord-vestul Siriei, a precizat că patru dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au participat la atacuri aeriene în această ţară.

Guvernul sirian şi Rusia, care a desfăşurat atacuri aeriene la cererea preşedintelui Bashar al-Assad începând cu septembrie 2015, au negat că au atacat unităţi medicale. Căpitanul de Marină Jeff Davis, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că SUA nu a desfăşurat niciun fel de lovituri aeriene în apropiere de Idlib.

“Ne-am săturat”

Doi doctori din Chicago din cadrul Syrian American Medical Society au depus mărturie la Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu numărul de victime provocate de asediul şi loviturile aeriene desfăşurate de Rusia şi guvernul sirian asupra zonelor controlate de rebeli în oraşul Alep.

În timpul audierii neoficiale – organizată de SUA, Marea Britanie, Franţa, Noua Zeelandă şi Ucraina – doctorii au cerut Naţiunilor Unite să ia măsuri pentru a se ajunge la o încetare a ostilităţilor. De asemenea, ei au cerut ca ONU să asigure libera deplasare a ajutoarelor şi celor celor aproximativ 250.000 de civili care vor să intre sau să iasă din Alep, care este sub asediu guvernamental.

“Nu dorim condamnări, rugăciuni sau să arătăm cu degetul înspre cineva”, a declarat doctorul Zaher Sahloul, care s-a oferit voluntar de 5 ori în Alep de la izbucnirea războiului sirian în 2011. “Ne-am săturat de toate acestea”, a susţinut Sahloul.

Chirurgul Samar Attar a declarat că anumite zone din Alep arată ca un “pustiu apocaliptic”, unde doctorii desfăşoară în mod regulat amputări sau alte operaţii de urgenţă. “În fiecare zi, poţi vedea cranii strivite, trupuri dezmembrate, braţe sau picioare mutilate, copii morţi”, a precizat Attar luni. “Aceasta este viaţa de zi cu zi a oamenilor din Alep”. El a mai adăugat că ONU trebuie să acţioneze ca un corp cu “puterea de a opri toate acestea” şi de a “salva vieţi la o scară la care doctorii nu pot să o facă”.

Războiul sirian a luat vieţile a 290.000 de oameni, inclusiv 84.000 de civili, începând cu 2011, conform unui noi raport asupra victimelor publicat luni de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe