Spitalul Fundeni va deveni partener al unei platforme de transplant (video)

Spitalul Fundeni va deveni partener al unei platforme de transplant, prin intermediul căreia se pot asigura organe în cazul marilor urgenţe.
Dr. Victor Zota, 28 ianuarie 2016 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Gina Sturdza
29.01.2016
Se încarcă player-ul...

Cu ocazia conferinţei de presă organizate de Agenţia Naţională de Transplant, joi, 28 ianuarie, la Hotel Ibis Palatul Parlamentului, coordonatorul Programului naţional de transplant, dr. Victor Zota a vorbit despre discuţiile purtate de Agenţia Naţională de Transplant din România cu Fundaţia Internaţională Eurotransplant şi Agenţia Naţională pentru Transplant din Bulgaria, precum şi despre colaborarea permanentă cu Republica Moldova. Acesta a anunţat că Spitalul Fundeni va deveni în câteva luni partener al unei platforme de transplant, prin intermediul căreia se pot asigura organe în cazul marilor urgenţe.

"Noi avem nişte discuţii cu Eurotransplantul, mai mult de a trimite acolo (organe - n.r), însă avem şi noi pacienţi aflaţi pe liste de aşteptare".

Dr. Zota a adăugat că Agenţia Naţională pentru Transplant din Bulgaria" şi-a exprimat intenţia de a colabora cu noi în acest sens - ei au cam 10-15 donatori pe an şi în general nu folosesc toţi ficaţii - rinichii îi cam folosesc, dar ficaţii nu - şi mai au şi inimi disponibile. Până la Sofia se ajunge într-o oră cu avionul, deci nu ar fi nicio problemă". Potrivit acestuia se speră să fie demarată colaborarea în a doua jumătate a anului.

De asemenea, mai există o colaborare 'foarte bună" cu Republica Moldova. "Avem o colaborare permanentă cu Republica Moldova; probabil că se va intensifica în acest an, precum şi în anul care vine. Ei mai au de clarificat nişte probleme legate de legislaţia lor internă, în special în privinţa exportului de organe, ţesuturi", a notat dr. Zota.

În cadrul Conferinţei, coordonatorul Programului naţional de transplant a anunţat că Spitalul Fundeni va fi membru al unei platforme italieneşti care îşi propune să rezolve pentru toată Europa de est şi centrală marile urgenţe - copiii, pacienţii hiperimunizaţi şi rejecturile hiperacute.

Potrivit acestuia, portalul va putea fi folosit integral de la începutul lunii februarie, iar România va fi activă în platformă probabil în câteva luni. "Există această platformă nou creată pe baza unui proiect european în care Spitalul Fundeni este partener - se încheie acum proiectul - în care dacă ai o mare urgenţă, pui cererea pe aceasta platformă. De exemplu: Am nevoie de un ficat şi în acelaşi timp ţările care sunt membre - sunt vreo zece sau 12 ţări - oferă organele care nu pot fi folosite în sistemul intern de transplant", a mai declarat dr. Victor Zota.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor