SRI-u'i fruncea! Noul vicepreşedinte ANAF, opt ani pe statele Serviciului

În contextul în care mai toată "lumea bună" are măcar un doctorat luat la Academia SRI-ului, la conducerea ANAF a fost numită tot o persoană care a trecut pe la SRI. Nu ca doctorand, ci ca fost angajat.
ANAF în acţiune.
ANAF în acţiune. (Andi Laslau)

Numit săptămâna trecută de premier în poziţia de vicepreşedinte ANAF, care va exercita temporar şi atribuţiile preşedintelui Fiscului, după demiterea lui Gelu Diaconu, Daniel Diaconescu (44 de ani) şi-a început cariera la Automobile Dacia în 1995 şi a continuat la SRI din 1996, unde a stat opt ani, relatează gândul.info.

În calitate de vicepreşedinte ANAF, Diaconescu va coordona Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF).

Din CV-ul noului şef interimar al ANAF, reiese că acesta şi-a început cariera în octombrie 1995 la Automobile Dacia, ca inginer, cercetător în domeniul fabricării şi exploatării autoturismelor. După doar un an, Diaconescu a plecat la SRI, unde a lucrat ca ofiţer la direcţia de combatere a criminalităţii transfrontaliere, până în octombrie 2004.

Din octombrie 2004 până în mai 2005, Diaconescu a lucrat la Autoritatea Naţională de Control, din subordinea Guvernului, pe postul de consilier la Direcţia Generală de coordonare a activităţilor de control în domeniul financiar şi vamal pentru ca apoi să lucreze alţi patru ani la Departamentul pentru Luptă Antifraudă, aflat la Cancelaria Prim-ministrului, ca şef al Direcţiei Culegere şi Analiză Date.

În perioadele mai-decembrie 2007 şi mai-decembrie 2009, Diaconescu a ocupat un post de consilier personal la Ministerul Justiţiei, având activităţi de coordonare iar din decembrie 2009 până săptămâna trecută, a condus Direcţia Generală de Informaţii Fiscale din ANAF, unde s-a ocupat de managementul activităţii de colectare, analiză şi valorificare a informaţiilor fiscale, managementul riscului, al activităţilor circumscrise cooperării interinstituţionale, la nivel naţional.

Diaconescu a câştigat în 2014 un salariu de 7.000 lei lunar şi o indemnizaţie de 18.000 lei de la Loteria Română, pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie. Ca avere declarată, vicepreşedintele ANAF deţine două case, două terenuri şi două maşini.

Noul vicepreşedinte are şi două autoturisme, un BMW din anul 2009 şi un Peugeot din 2012.

Diaconescu a fost numit joi de premierul Cioloş în funcţia de vicepreşedinte al Fiscului, asigurând şi interimatul ca preşedinte ANAF, . Numirea lui Diaconescu vine în contextul în care fostul şef ANAF, Gelu Diaconu, şi vicepreşedintele Mihai Gogancea-Vătăşoiu au fost demişi. Cei doi sunt urmăriţi penal, într-un dosar instrumentat de DNA, pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.