Statele Unite sunt alături de Republica Moldova - John Kerry

Secretarul american de Stat John Kerry
Secretarul american de Stat John Kerry (Mark Wilson / Getty Images)

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat miercuri la Chişinău, că Statele Unite sunt alături de Republica Moldova şi i-a felicitat pe oficialii moldoveni pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

"Am venit la Chişinău pentru a felicita Republica Moldova pentru succesul de la Vilnius", a afirmat John Kerry, conform site-ului Unimedia.

Secretarul de Stat american a fost întâmpinat la aeroport de ambasadorul Statelor Unite, William Moser, şi de ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman.

John Kerry a venit însoţit de o delegaţie compusă din circa 40 de persoane, inclusiv asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland. De la aeroport, înaltul oaspete american s-a îndreptat spre reşedinţa de stat, unde a avut întrevederi cu preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

"Ştiu că este o vizită scurtă, dar cred că este un moment important că sunt aici. Statele Unite sunt alături de Republica Moldova", a declarat Kerry la finalul vizitei de câteva ore la Chişinău.

Felicitându-i pe moldoveni ca şi-au ales, prin semnarea acordului de asociere cu UE la Vilnius, un viitor european, Kerry a transmis şi Ucrainei, un mesaj de la Chişinău: "Poporului ucrainean le spunem acelaşi lucru: meritaţi şi voi posibilitatea de a vă alege viitorul".

După finele întrevederii cu politicienii moldoveni, John Kerry a vizitat cramele de la Cricova, unde a anunţat că SUA va ajuta Moldova să îşi găsească noi pieţe de desfacere pentru vin, unul dintre primele produse pe care ruşii l-au pus sub embargou, ca presiune/represiune împotriva deciziei Moldovei de a parafa la Vilnius Acordul de Asociere cu UE.

Embargoul rusesc asupra vinurilor a provocat Republicii Moldova pierderi de 3,3 milioane de dolari lunar.

"SUA vor sponsoriza o misiune comercială. Vom invita în SUA pe cei mai renumiţi specialişti în vinuri din Moldova pentru a învăţa moduri eficace de a pătrunde pe piaţa americană. După ce am trecut prin aceste coridoare şi am văzut butoaie enorme de vin, sunt convins că specialiştii din Moldova vor împărtăşi o mulţime de lecţii cu colegii din SUA", a declarat Kerry cu această ocazie.

Pe agenda de vizite a lui Kerry se afla şi Ucraina, unde oficialul de la Washington urma sa participe la reuniunea anuală a miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor OSCE, găzduită de Kiev, în perioada 5-6 decembrie 2013.

Kerry nu se va mai opri însă acolo, în ţara frământată de revolte populare şi lupte pentru putere în Parlament. Ucraina, care a declinat acordul de asociere cu UE, a dispărut de pe lista de destinaţii a lui Kerry din cadrul turneului său oficial.

În locul său, Kerry o va trimite la Kiev pe Victoria Nuland, asistenta sa pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. „Iar eu merg în Republica Moldova, pentru a susţine alegerea europeană a acestei ţări. Doresc să vizitez şi Ucraina, când şi ea se va întoarce pe drumul integrării europene şi al responsabilităţii economice”, a declarat Kerry cu o zi înainte de vizita la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe