Statele Unite sunt alături de Republica Moldova - John Kerry

Secretarul american de Stat John Kerry
Secretarul american de Stat John Kerry (Mark Wilson / Getty Images)

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat miercuri la Chişinău, că Statele Unite sunt alături de Republica Moldova şi i-a felicitat pe oficialii moldoveni pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

"Am venit la Chişinău pentru a felicita Republica Moldova pentru succesul de la Vilnius", a afirmat John Kerry, conform site-ului Unimedia.

Secretarul de Stat american a fost întâmpinat la aeroport de ambasadorul Statelor Unite, William Moser, şi de ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman.

John Kerry a venit însoţit de o delegaţie compusă din circa 40 de persoane, inclusiv asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland. De la aeroport, înaltul oaspete american s-a îndreptat spre reşedinţa de stat, unde a avut întrevederi cu preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

"Ştiu că este o vizită scurtă, dar cred că este un moment important că sunt aici. Statele Unite sunt alături de Republica Moldova", a declarat Kerry la finalul vizitei de câteva ore la Chişinău.

Felicitându-i pe moldoveni ca şi-au ales, prin semnarea acordului de asociere cu UE la Vilnius, un viitor european, Kerry a transmis şi Ucrainei, un mesaj de la Chişinău: "Poporului ucrainean le spunem acelaşi lucru: meritaţi şi voi posibilitatea de a vă alege viitorul".

După finele întrevederii cu politicienii moldoveni, John Kerry a vizitat cramele de la Cricova, unde a anunţat că SUA va ajuta Moldova să îşi găsească noi pieţe de desfacere pentru vin, unul dintre primele produse pe care ruşii l-au pus sub embargou, ca presiune/represiune împotriva deciziei Moldovei de a parafa la Vilnius Acordul de Asociere cu UE.

Embargoul rusesc asupra vinurilor a provocat Republicii Moldova pierderi de 3,3 milioane de dolari lunar.

"SUA vor sponsoriza o misiune comercială. Vom invita în SUA pe cei mai renumiţi specialişti în vinuri din Moldova pentru a învăţa moduri eficace de a pătrunde pe piaţa americană. După ce am trecut prin aceste coridoare şi am văzut butoaie enorme de vin, sunt convins că specialiştii din Moldova vor împărtăşi o mulţime de lecţii cu colegii din SUA", a declarat Kerry cu această ocazie.

Pe agenda de vizite a lui Kerry se afla şi Ucraina, unde oficialul de la Washington urma sa participe la reuniunea anuală a miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor OSCE, găzduită de Kiev, în perioada 5-6 decembrie 2013.

Kerry nu se va mai opri însă acolo, în ţara frământată de revolte populare şi lupte pentru putere în Parlament. Ucraina, care a declinat acordul de asociere cu UE, a dispărut de pe lista de destinaţii a lui Kerry din cadrul turneului său oficial.

În locul său, Kerry o va trimite la Kiev pe Victoria Nuland, asistenta sa pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. „Iar eu merg în Republica Moldova, pentru a susţine alegerea europeană a acestei ţări. Doresc să vizitez şi Ucraina, când şi ea se va întoarce pe drumul integrării europene şi al responsabilităţii economice”, a declarat Kerry cu o zi înainte de vizita la Chişinău.