Staţiunile şi oraşele turistice ale Cehiei

Cehia este una dintre ţările cele mai vizitate de pe continentul european şi cu cele mai mari venituri obţinute din turism.
Cehia este una dintre ţările cele mai vizitate de pe continentul european şi cu cele mai mari venituri obţinute din turism. (Caroig/commons.wikimedia.org)

Vacanţa şi turismul în Republica Cehă sunt de neimaginat fără a explora oraşele ei. Aici nu există zone turistice izolate, iar vacanţa propriu-zisă se desfăşoară, în mod direct, în localităţi, în apropiere de viaţa obişnuită a populaţiei băştinaşe.

Oraşele Cehiei păstrează o istorie de secole, imprimată pe sutele de construcţii uimitoare. Aici se află cele mai frumoase palate în stil baroc, primării în stil renascentist, catedrale în stil gotic şi castele medievale – toate acestea întrebuinţate şi păstrate foarte bine, în ciuda efectului distrugător al anilor.

Turismul în Cehia începe, desigur, cu Praga. Vizitatorii sunt atraşi de străzile de epocă, magazinele de suvenire, restaurante, taverne şi baruri, pieţe interesante şi atractive, havuzuri. Aici puteţi vizita Piaţa Oraşului Vechi – simbolul de Crăciun al oraşului. Puteţi vedea, de asemenea, Castelul Praga, Vechiul Palat Regal, Casa Dansatoare, Turnul de Pulbere, Cartierul evreiesc, Muzeul de Ciocolată, havuzuri cântătoare şi multe altele care te fascinează şi te atrag încă de pe paginile ghidului de călătorie.

Nu rămân în urmă de capitală nici oraşele provinciale, de exemplu: Brno – protector al mănăstirilor, al bisericilor, Muzeul culturii romane – unul dintre cele mai remarcabile frumuseţi culturale, iar cel mai de vis lucru pentru turişti este castelul Şpilberg, cu apartamentele sale vechi şi o reţea de cazemate subterane. Atracţii asemănătoare păstrează şi oraşele Bucovice, Velegrad, Telc, Mikulov – aici este dezvoltat, în cea mai mare parte, circuitul turistic în Cehia.

Atenţie merită şi oraşul Zhatets. Da, da, chiar acela, unde se produce cea mai cunoscută bere. Aceasta şi este socotită capitala berii în ţară, iar berii îi este acordată cea mai mare parte a timpului în acest oraş. Aici turiştii vin pentru bere, pentru natura minunată, pentru aerul curat şi pentru străzile frumoase unde te poţi plimba ore în şir.

Aici puteţi vedea, de asemenea, bastionul medieval husit, moara cea veche, Institutul cultivării hameiului, mormântul primului iubitor al berii, cea mai mică grădină de hamei din lume şi fabrica de bere, unde sunt organizate excursii şi degustaţii. Şi desigur, Muzeul hameiului, precum şi Templul hameiului şi a berii – un complex tematic de divertisment.

O valoare turistică considerabilă o au oraşele şi staţiunile turistice ale Cehiei din regiunea Boemia de Nord. Acestea sunt: Decin, unde este un castel şi o gradină zoologică cu acelaşi nume, Litomerzhitse, cunoscut pentru catacombele sale vechi şi Muzeul Eparhial, Frydlant cu Castelul Conţilor. Reputaţia fostul ghetou evreiesc atrage turiştii în orăşelul Terezin, aloco unde se găseşte muzeul dedicat tristului trecut istoric al oraşului.

Printre iubitorii de călătorii este bine cunoscut şi oraşul Liberec – staţiune de schi recent formată. Aici sunt situate câteva trambuline pentru schiat, parc de zăpadă, bandă de schiat, pârtii cu toate nivelurile de dificultate, trasee pietonale, trasee de coborâre, de asemenea există parc acvatic, grădină zoologică, centre de distracţii, grădină botanică şi numeroase monumente istorice. În acest oraş, vacanţa poate fi de maximă diversitate şi va fi perfectă pentru turiştii de orice vârstă.

Oraşul Harrachov are, de asemenea, o reputaţia bună ca staţiune de schi. Traseele locale probabil că nu prea îi va interesa pe amatorii de senzaţii tari, deoarece nu sunt foarte complicate şi plus că sunt colorate: cu verde pentru începători, cu albastru pentru nivel mediu şi cu roşu pentru cei cu experienţă. Însă începătorii vor aprecia cu siguranţă calitatea zăpezii, modul de amplasare a traseelor, şi nu numai a celor de schi, dar şi a celor pietonale şi de ciclism.

Oraşul Teplice este bine cunoscut pentru staţiunile sale balneoclimaterice şi izvoarele sale minerale, foarte benefice pentru sănătate. Aici se tratează de boli ale sistemului nervos, locomotor; tot aici puteţi vizita planetariul, observatorul, dar Castelul în stil baroc se bucură de cea mai mare popularitate.

Orăşelul Špindlerův Mlýn este la fel de bine cunoscut pentru staţiunile sale de odihnă, fiind construit chiar în inima rezervaţiei Krkanoshe. Pentru sportivi, în zona de schiat sunt prevăzute trasee albastre, roşii şi negre; plus la toate mai este şi un parc de distracţii, terenuri de squash, locuri pentru zborul cu parapanta, iar datorită existenţei râurilor muntoase – se poate pescui şi făcut diferite sporturi acvatice.

În Bohemia de Vest este foarte cunoscută staţiunea balneoclimaterică Marianske Lazne, cu ape minerale reci, folosite pe larg pentru băi, inhalaţii, pentru băut şi alte proceduri. În vecinătate se află oraşul Plzen, care îşi desfată turiştii cu peşteri cu sute de cripte, galerii şi, de asemenea, Muzeul Berii.

Franzensbad este o staţiune de odihnă nu mai puţin cunoscută, care vă invita în Cehia la tratament şi odihnă, delectându-vă cu câmpii muntoase, parcuri forestiere şi monumente din arhitectură clasică. Aici este folosit pe larg nu numai tratamentul cu ape, dar şi băile cu aer. Tratamentul infertilităţii reprezintă cel mai important avantaj pe care îl poate oferi această staţiune balneară.

Yahimov reprezintă încă o staţiune balneară cehă, prima unde se foloseşte radonul, devenind populară prin băile magice cu radon. Şi, dacă tot vorbim despre staţiunile balneare ale Cehiei, nu putem trece cu vederea Karlovy Vary, reprezentând treapta de vârf a turismului balnear. Zeci de centre şi sanatorii, sute de tratamente, mii de pacienţi trataţi, nenumărate distracţii şi excursii. Aici sunt tratate aproape toate bolile cunoscute, turiştii beneficiază de un tratament de calitate, fără a le fi afectată vacanţa şi distracţiile. Parc acvatic, restaurante, parcuri şi multe alte obiective însufleţesc oraşul, care nu rămâne pustiu nici iarna, când multe staţiuni de odihnă sunt închise.

Cehia dispune de multe oraşe minunate în care oaspeţii se pot distra în orice anotimp, astfel o incursiune în frumoase palate în stil baroc sau cele medievale, clădirile în stil renascentist sau gotic, putând satisface cele mai rafinate gusturi.