Statul Islamic către Putin: "tronul tău este ameninţat şi va cădea când vom ajunge"

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Din cauza ajutorului acordat de Rusia regimului sirian, militanţii grupării Statul Islamic au emis o ameninţare la adresa preşedintelui Vladimir Putin, promiţând să-l înlăture de la putere şi să ”elibereze” nordul Caucazului.

Biroul Procurorului General al Rusiei a cerut ca accesul la acest mesaj, care a fost postat pe youtube marţi, şi care arată un avion militar de fabricaţie rusă, să fie blocat.

”Acest mesaj este pentru tine, Vladimir Putin, acestea sunt avioanele pe care tu le-ai trimis către Bashar, noi le vom trimite către tine, cu voia lui Allah. Adu-ţi aminte de asta”, a declamat unul din militanţii islamici în limba arabă. ”Suntem de pe drum, cu voia lui Allah”.

În materialul video, câţiva militanţii aflaţi la bordul unui avion, unii dintre ei îmbrăcaţi în costume musulmane tradiţionale, l-au ameninţat pe liderul Bashar al-Assad.

”Acesta este echipament rusesc”, a spus o persoană vorbind cu accent rusesc, în timp ce camera se apropia de cabina pilotului.

Biroul Procurorului a comunicat că au cerut anchetatorilor să deschidă un caz penal privind materialul video.

Kremlinul a luptat două războaie cu separatiştii din Cecenia (musulmani) în ultimii 20 de ani. Conflictele au cuprins întregul Caucaz de Nord, incluzând Dagestan şi Inguşeţia, unde atacurile asupra autorităţilor sunt frecvente. Războaiele, mai ales cel de-al doilea, pornit în 2000 tocmai de Vladimir Putin, a fost marcat de abuzuri groaznice împotriva civililor ceceni, lucru care a atras mânia musulmanilor din zonă.

Kremlinul, a cărui atenţie a fost îndreptată spre criza din Ucraina în ultimele luni, este unul din principalii susţinători ai regimului Assad, oferindu-i sprijin militar şi diplomatic în lupta sa cu rebelii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe