"Stimaţi părinţi, iubiţi copii, astăzi am o veste bună!" - Cercul de pictură de la Centrul Cultural European pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" s-ar putea redeschide

Nicoleta Zagura şi Alexandra Dobre
Nicoleta Zagura şi Alexandra Dobre (Facebook)

Situaţia la Centrul Cultural European pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" (CCEUNB) unde Nicoleta Zagura- expert UNESCO şi coordonator al atelierului de educaţie plastică pentru copii - a găsit acum 5 zile atelierul de pictură închis pare a fi aproape de soluţionare, spre beneficiul celor mici. Practic, există speranţa că de săptămâna viitoare cursurile la care copiii veneau cu mult drag să poată fi reluate.

Reamintim că acum cinci zile, Nicoleta Zagura a acuzat că, întorcându-se dintr-o caravană prin siturile UNESCO din ţară, unde a fost plecată cu micuţii săi elevi, a găsit sala în care funcţiona cercul de pictură vandalizată, lucruri distruse, obiecte lipsă, spre şocul său şi al părinţilor copiilor care vin la cursuri. La rândul său, directoarea centrului, dra Alexandra Dobre, a susţinut că nu se doreşte închiderea cercului de pictură ci igienizarea acestuia şi intrarea în legalitate, în sensul în care dna. Zagura, care ziua lucra la Primăria Sector 4 şi seara preda pro-bono copiilor, nu avea un contract de închiriere sau comodat pentru spaţiul aferent atelierului. Povestea completă o puteţi citi aici

La câteva zile după eveniment, zile în care părinţii elevilor au făcut inclusiv o petiţie prin care se cere păstrarea atelierului şi a Nicoletei Zagura, caracterizată drept un om bun şi cu suflet frumos, se pare că lucrurile se apropie de un deznodământ şi anume continuarea activităţii cercului de pictură.

"Câte un pic de lumină din fiecare om frumos, cum ştie să dăruiască Nicoleta Zagura, ne face copiii să strălucească. La ea copiii găsesc simplitatea gesturilor, a cuvintelor, a trăirilor, normalitatea simplă şi frumoasă a unei vieţi decente. Ne dorim ca oamenii să înveţe că puterea oamenilor buni şi frumoşi este mare şi să le caute compania, nu să se facă că nu îi observă. Vrem ca acest proiect să continue, noi şi copiii noştri avem dreptul la cultură!", scriu părinţii, în petiţie.

Sperăm în reactivarea cursului!

"Stimaţi părinţi, iubiţi copii, astăzi am să vă comunic o veste bună! De săptămâna viitoare sperăm în re-activarea cursului "Educaţie Artistică pentru Patrimoniu". Mâine, marţi, 23 August, 2016 la ora 17.30 vă rog să vă prezentaţi la o întâlnire cu Domnişoara Dobre Alexandra, directoarea CECTUNB. Vă aştept cu drag", scrie pe Facebook Nicoleta Zagura.

Potrivit Nicoletei Zagura, discuţiile de mâine vor viza în principal programul de predare al cursurilor care în prezent se desfăşoară seara, astfel încât părinţii - ziua aflaţi la serviciu - să îşi poată aduce copiii la atelier. Dna Zagura îşi doreşte ca acest program să se menţină, astfel încât micuţii săi elevi să nu fie nevoiţi să renunţe la cursurile pe care le îndrăgesc atât de mult, lucru care riscă să se întâmple dacă orele vor fi mutate dimineaţa.

La rândul său, directoarea CCEUNB, Alexandra Dobre, anunţă printr-un video postat pe pagina centrului că "ceea a generat situaţia a fost o lipsă de comunicare între doamna profesoară de la cercul de pictură şi centrul cultural" şi că "nu s-a dorit niciodată desfiinţarea acestui atelier de pictură."

"Ceea ce instituţia şi-a dorit să facă este o igienizare a sălii în care aceşti minunaţi copiii îşi desfăşoară activitatea în cadrul cercului de pictură. (...) Ce i-am propus doamnei profesoare a fost să intre în legalitate cu centrul de pictură, să întocmească documentele necesare pe care poate nu a reuşit să le facă legal în toţi aceşti ani astfel încât centrul cultural nu numai să sprijine activitatea cercului de pictură ci să o şi sponsorizeze, să poată avea şi puterea de o sponsoriza legal pentru ca părinţii copiilor să nu mai vină cu materiale de acasă pentru a repara pereţii sălii şi pentru a nu mai investi bani în materialele cu care aceşti copilaşi lucrează.

Nu s-a dorit niciodată, subliniez, niciodată închiderea atelierului. Ba din contră ne dorim să sprijinim aceşti copii şi nu numai la cercul de pictură ci şi alte activităţi pe care le desfăşoară la centrul cultural. (...) Vrem ca această activitate să se desfăşoare legal şi în condiţii sanitar optime", susţine Alexandra Dobre.

Vom reveni cu informaţii pe măsură ce situaţia va evolua.