Strategie militară. România vrea înfiinţarea unei flote NATO în Marea Neagră

România şi-a fixat un nou obiectiv strategic - înfiinţarea unei flote NATO în Marea Neagră.
Fregata "Regele Ferdinand".
Fregata "Regele Ferdinand". (www.navy.ro)

România va începe de luna viitoare demersurile pentru înfiinţarea unei flote NATO în Marea Neagră, aceasta fiind o prioritate strategică a Armatei noastre. Dacă totul merge bine, flota ar putea să fie funcţională până la toamnă, informează stirileprotv.ro.

"Scopul va fi unul de apărare şi descurajare. E vorba de un complement firesc al unei prezenţe terestre aliate, pe care o concepem ca parte a posturii de apărare şi descurajare, ce va fi discutată şi la summitul NATO, sperăm noi", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.

România doreşte o flotă de nave de război a ţărilor de la malul mării, partenere ale alianţei, permanent dispusă în Marea Neagră şi gata să reacţioneze dacă situaţia internaţională o cere. NATO are deja două astfel de flote active.

Convenţia de la Montreux spune că o navă militară străină nu poate staţiona mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre, ceea ce înseamnă că din flotă pot face parte doar România, Turcia şi Bulgaria, toate ţări membre NATO şi toate cu ieşire la Marea Neagră.

Decizia ţării noastre de a activa permanent acest grup naval a provocat frământări la nivel internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne