Studiu EPA: Fracking-ul contribuie la contaminarea surselor de apă

Agenţia americană pentru mediu, EPA, a constatat, într-un nou studiu, că fracking-ul contaminează sursele de apă. Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat însă că va ridica restricţiile privind fracking-ul şi va extinde practica, generând temeri în rândul ecologiştilor.
Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014
Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014 (MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Un nou studiu desfăşurat de agenţia americană pentru mediu EPA (Environmental Protection Agency) a descoperit că fracturarea hidraulică (fracking) este mai dăunătoare pentru mediu decât s-a crezut iniţial. Organizaţia a concluzionat că acest proces de extragere de petrol şi gaze a fost cauza contaminării unor surse de apă potabilă.

Noile descoperiri reprezintă o întoarcere de 180 de grade a problemei siguranţei calităţii apei în relaţie cu fracking-ul. O versiune preliminară a cercetării, publicată anul trecut de aceeaşi agenţie, nu a descoperit “niciun fel de dovezi că fracturarea hidraulică sistematică produce contaminarea apei”.

Thomas A. Burke, consilier pe probleme de ştiinţă la EPA, a declarat ziarului New York Times că rândul respectiv a fost exclus din versiunea finală a studiului deoarece “savanţii au concluzionat că afirmaţia nu poate fi susţinută din punct de vedere al cantităţii.

Schimbarea în poziţia EPA are loc la finalul studiului, care s-a bazat pe revizuirea a peste 1.200 de surse ştiinţifice citate, pe o revizuire independentă de către savanţi în acelaşi domeniu şi pe 13 revizuiri desfăşurate de colegi savanţi, comandate ca parte a studiului. Este cel mai mare şi cel mai cuprinzător studiu de acest gen privind efectele fracking-ului asupra resurselor de apă, conform New York Times.

Nu numai că savanţii au exclus concluzia anterioară că nu există dovezi de contaminare a apei prin fracking, dar studiul final a descoperit de fapt că tehnica de extragere contribuie la contaminarea apei în fiecare etapă a procesului.

EPA a declarat că lipsa datelor şi neclarităţile au îngreunat o evaluare deplină a impactului fracking-ului asupra surselor de apă şi a refuzat să ofere recomandări specifice pe baza descoperirilor.

Cercetarea are loc într-un moment nepotrivit pentru cei care speră că s-ar putea pune capăt fracking-ului. Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis că va înlătura restricţiile şi reglementările referitoare la industria fracking-ului şi că va extinde practica.

În septembrie, Trump a declarat într-o conferinţă în Pittsburgh, la care au participat directori ai unor companii specializate în fracking, că “revoluţia energiei obţinute din şisturi va produce o avere mare Americii”. El a adăugat că industria fracking-ului a fost cea mai afectată de reglementări.

Trump a nominalizat două persoane pro-fracking în cabinetul său: Rick Perry, fostul guvernator din Texas care va conduce Departamentul Energiei în noua administraţie americană, şi Scott Pruitt, procuror general în Oklahoma, care se va ocupa de EPA.

Pruitt s-a opus reglementărilor împotriva fracking-ului în trecut şi a caracterizat studiul EPA privind impactul ecologic al fracking-ului în statul său Oklahoma ca fiind motivat politic. El a mai susţinut de asemenea că fracking-ul este mai eficient în stimularea reducerii emisiilor de carbon decât reglementările impuse de EPA.