SUA: Congresmeni şi activişti arestaţi pentru solicitarea unei reforme în domeniul imigraţiei

Opt proeminenţi membri ai Congresului SUA au fost arestaţi  în faţa Capitoliului în urma unui protest la care au cerut o reformă în domeniul imigraţiei, 8 octombrie 2013
Opt proeminenţi membri ai Congresului SUA au fost arestaţi  în faţa Capitoliului în urma unui protest la care au cerut o reformă în domeniul imigraţiei, 8 octombrie 2013 (Drew Angerer / Getty Images)
Epoch Times România
09.10.2013

Opt proeminenţi membri ai Congresului SUA au fost arestaţi marţi în faţa Capitoliului în urma unui protest la care au cerut o reformă în domeniul imigraţiei, temă care a eclipsat disputa privind bugetul între legislativ şi Casa Albă, notează miercuri ziarul La Vanguardia.

Congresmenii, toţi democraţi, au participat la protest alături de 200 de activişti civici, religioşi şi comunitari care au fost arestaţi cu cătuşe la mâini de Poliţia spaţiilor publice pentru blocarea traficului în faţa Capitoliului, într-un moment în care reforma pentru imigraţie se confruntă cu un viitor incert în Camera Reprezentanţilor.

Legiuitorii arestaţi sunt Luis Gutierrez şi Jan Schakowsky, ambii din Illinois, John Lewis, din Georgia, activist şi cofondator al mişcării pentru drepturile civile în anii 80; alături de colegii lor de New York, Charles Rangel şi Joe Crowley; Raul Grijalva, de Arizona; Keith Ellison, de Minnesota; şi Al Green, de Texas. Frank Sharry, liderul grupului America's Voice a explicat că există 11 milioane de imigranţi fără acte care 'muncesc din greu, se sacrifică pentru familia lor şi ajută la consolidarea acestei ţări, dar nu pot trăi liber şi nu-şi pot aduce deplin contribuţia'.

Atât congresmenii cât şi activiştii au fost încurajaţi de mii de manifestanţi care au strigat lozinci, precum 'Da, se poate', 'Fără justiţie nu există pace' în timp ce fluturau steagurile SUA, Mexicului, Salvadorului, Columbiei şi altor ţări latino-americane. Protestatarii s-au strâns în parcul central între monumentul din Washington şi Capitoliu pentru a denunţa despărţirea familiilor de imigranţi ca urmare a deportărilor.

Îmbrăcaţi în tricouri purtând inscripţii "Nu-l deportaţi pe tata", mai mulţi copii şi tineri au urcat pe scena improvizată pentru a-i cere preşedintelui Barack Obama să ofere o reformă în domeniul imigraţei "tuturor" (chiar şi celor fără acte), după cum a subliniat Daisy Cuevas, o fetiţă peruană care în 2010 a denunţat deportările, în timpul vizitei pe care prima doamnă, Michelle Obama, a făcut-o la şcoala sa. Congresmanul Luis Gutierrez a declarat că democraţii îşi vor dubla eforturile pentru ca membrii Camerei Reprezentanţilor (dominată de republicani) să supună votului reforma în domeniul imigraţiei, pe care Senatul (majoritar democrat) a aprobat-o la 27 iunie, avertizând că circa 30.000 de imigranţi fără acte sunt arestaţi şi trimişi în fiecare zi la închisoare în SUA.

'Va mai muri azi cineva la graniţă... sistemul nostru migrator este defect şi cineva trebuie să-l corecteze', a spus Gutierrez, al cărui mesaj în favoarea unei reforme a găsit ecou în rândul congresmenilor republicani de Florida, Ileana Ros-Lehtinen şi Mario Díaz Balart. Protestul, intitulat: 'Drumul American: Marş pentru o Reformă a Imigraţiei', miza pe atragerea a cel puţin 30.000 de persoane, dar în final numărul participanţilor a fost mult mai mic. Reforma în domeniul imigraţiei a fost lăsată pe planul al doilea ca urmare a închiderii parţiale a Administraţiei federale, care a intrat în a doua săptămână consecutiv ca urmare a lipsei de consens privind bugetul pentru anul fiscal 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor