SUA doreşte să colaboreze cu Rusia în lupta antiterorism

Troleibuz ditrus de un al doilea atentat în Volgograd, 30 decembrie 2013
Troleibuz ditrus de un al doilea atentat în Volgograd, 30 decembrie 2013 (STRINGER / AFP / Getty Images)

Statele Unite condamnă atentatele teroriste care au lovit Volgogradul şi îşi exprimă dorinţa de a coopera "mai strâns" cu Rusia, pentru asigurarea securităţii Jocurilor Olimpice care se vor desfăşura la Soci în februarie.

"Guvernul Statelor Unite a propus guvernului rus un suport complet pentru pregătirile de securitate în vederea Jocurilor Olimpice de la Soci, iar noi am saluta o cooperare mai strânsă în beneficiul siguranţei sportivilor, spectatorilor şi altor participanţi", a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC), Caitlin Hayden.

"Statele Unite sunt solidare cu ruşii în faţa terorismului", a mai declarat purtătorul de cuvânt al NSC, cabinetul de politică externă al preşedintelui american Barack Obama, adresând, cu acest prilej sincere condoleanţe familiilor victimelor.

De asemenea, Departamentul de Stat le-a cerut cetăţenilor americani care intenţionează să se ducă la Soci să dea dovadă de vigilenţă, informează Agerpres.

Ei "trebuie să rămână tot timpul în alertă cu privire la securitatea lor personală", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al diplomaţiei, Marie Harf.

Reamintim că oraşul Volgograd a fost lovit recent de două atentate. 15 persoane au fost ucise luni în urma unui atentat sinucigaş cu bomba într-un troleibuz la Volgograd, după ce cu mai puţin de o zi în urmă, duminică, 17 persoane au fost omorâte în timpul unui alt atentat cu o bombă detonată de o femeie kamikaze în gara centrală din oraş. Volgograd este situat la la aproximativ 1.000 de km de Moscova şi la aproximativ aceeaşi distanţă de Soci, unde vor avea loc Jocurile Olimpice de iarnă, în intervalul 7 - 23 februarie.

Pe fundalul apropierii Jocurilor Olimpice, violenţele în zonă s-au intensificat. Şeful insurgenţei islamiste cecene, Doku Umarov, le-a cerut susţinătorilor săi într-un videoclip postat în luna iulie să utilizeze "forţă maximă" pentru a-l împiedica pe preşedintele Vladimir Putin să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă la Soci.

Reamintim ca şi pe 21 octombrie, Volgogradul a fost însângerat de un atac kamikaze, după ce 6 persoane au fost ucise şi altele 37 rănite în urma altui atentat sinucigaş comis de o femeie kamikaze, care s-a aruncat în aer într-un autobuz plin cu pasageri.