SUA ia în calcul trimiterea unui număr mai mare de consilieri militari în Ucraina

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele Volodimir Zelensky în timpul întâlnirii lor de la Kiev din 20 februarie.
Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele Volodimir Zelensky în timpul întâlnirii lor de la Kiev din 20 februarie. (Presedintia Ucrainei)
Redacţia
21.04.2024

Statele Unite iau în considerare trimiterea de consilieri militari suplimentari la ambasada din Kiev, într-un demers considerat a fi cea mai recentă demonstraţie a angajamentului american faţă de Ucraina, în contextul în care Rusia pare să ia avânt în conflictul care durează de doi ani, relatează POLITICO.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, general-maior Pat Ryder, consilierii nu vor avea un rol de luptă, ci mai degrabă vor consilia şi sprijini guvernul şi armata ucraineană.

"De-a lungul acestui conflict, Departamentul Apărării a revizuit şi ajustat prezenţa noastră în ţară, pe măsură ce condiţiile de securitate au evoluat. În prezent, luăm în considerare trimiterea mai multor consilieri pentru a suplimenta Biroul de Cooperare pentru Apărare (ODC) de la ambasadă", a declarat Ryder, precizând că "personalul este supus aceloraşi restricţii de călătorie ca toţi angajaţii ambasadei".

ODC "îndeplineşte o varietate de misiuni de consiliere şi de sprijin (fără să lupte) şi, deşi este format exclusiv din personal al Departamentului Apărării, este încorporat în cadrul ambasadei SUA, sub autoritatea şefului de misiune, ca şi restul ambasadei", a adăugat Ryder.

Generalul american a refuzat să indice numărul personalului "din motive de securitate operaţională şi de protecţie a forţei".

Trupele suplimentare vor sprijini eforturile de logistică şi de supraveghere pentru armele pe care le trimite SUA Ucrainei, potrivit a patru oficiali americani şi unei persoane familiarizate cu planurile, care au vorbi cu condiţia anonimatul despre acest subiect sensibil.

Noul contingent va ajuta, de asemenea, armata ucraineană la întreţinerea armelor, potrivit unuia dintre oficialii americani şi persoanei familiare cu subiectul.

Un număr mic de soldaţi americani au fost deja desfăşuraţi pentru rotaţii scurte la ambasada din Kiev, au declarat doi dintre oficialii americani, cel de-al doilea oficial descriind numărul acestora ca fiind de mic. Acest personal ajută la supravegherea şi securitatea ambasadei.

Nu a fost clar câţi soldaţi americani suplimentari vor fi trimişi în cele din urmă în Ucraina, dar doi dintre oficialii americani au spus că numărul acestora ar fi de până la 60.

Trupele suplimentare, chiar şi într-un rol non-combat, ar extinde prezenţa militară americană în ţară, la fel cum Camera Reprezentanţilor a adoptat un ajutor militar de miliarde de dolari pentru Ucraina. Congresul a blocat luni de zile aprobarea asistenţei suplimentare pentru Kiev, în condiţiile în care fostul preşedinte Donald Trump şi-a exprimat în mod repetat scepticismul cu privire la acest efort.

Preşedintele Joe Biden a promis de mult timp că trupele americane nu vor participa la război în numele Ucrainei, deoarece acest lucru ar creşte riscul unei confruntări directe între forţele americane şi cele ruse.

Una dintre sarcinile pe care consilierii le vor aborda este aceea de a-i ajuta pe ucraineni să planifice întreţinerea echipamentelor complexe donate de SUA, în condiţiile în care se aşteaptă ca luptele din vară să se intensifice, potrivit persoanei familiare cu problema. De asemenea, ei vor consolida contingentul relativ mic de la Ambasada SUA din Kiev şi vor coordona noi transporturi de arme atunci când actualul proiect de forţe suplimentare va deveni lege şi va permite ca mai multe arme şi echipamente să ajungă la liniile de front ucrainene.

Ucraina s-a luptat pentru a recâştiga iniţiativa împotriva Rusiei de când contraofensiva sa din vara anului trecut a eşuat, iar Congresul a blocat acordarea ajutorului militar de miliarde de dolari solicitat de preşedinte. Pentagonul a trimis doar o nouă tranşă de arme noi din decembrie, când a rămas fără fonduri pentru a oferi ajutor suplimentar.

Camera Reprezentanţilor a aprobat sâmbătă un ajutor de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, amânat de mult timp, iar Senatul l-ar putea vota la începutul săptămânii viitoare. Casa Albă a declarat că susţine legislaţia.

Ucraina a cerut cu insistenţă mai multă artilerie, apărare aeriană, rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă, pe care trupele de pe front şi politicienii de frunte insistă că i-ar ajuta pe ucraineni să străpungă liniile ruseşti şi să îşi menţină poziţiile.

Vestea că SUA trimite forţe suplimentare în Ucraina vine în contextul în care oficiali de rang înalt au avertizat săptămâna trecută că Rusia a luat avânt.

Directorul CIA, Bill Burns, a declarat că Ucraina ar putea pierde războiul în acest an dacă Congresul nu aprobă pachetul de asistenţă.

"Vedem deja cum lucrurile pe câmpul de luptă încep să se schimbe puţin în favoarea Rusiei. Vedem cum aceştia câştigă teritorii treptat. Vedem cum ucrainenii sunt puşi la încercare în ceea ce priveşte menţinerea liniei", a declarat secretarul american al apărării Lloyd Austin, în faţa legislatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor