SUA ia în considerare trimiterea de nave de luptă lângă insulele artificiale chineze

SUA ia în considerare trimiterea mai multor nave de luptă în apropierea insulelor artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, pentru a semnala că nu recunoaşte revendicările teritoriale ale Beijingului asupra regiunii, a declarat joi un oficial american al apărării.
Nave ale Chinei lângă Reciful Mischief Reef, arhipeleagul Spratly Islands Marea de Sud a Chinei.
Nave ale Chinei lângă Reciful Mischief Reef, arhipeleagul Spratly Islands Marea de Sud a Chinei. (US Navy)

Ziarul Financial Times a citat un oficial american de rang înalt ca afirmând că navele SUA vor naviga în următoarele două săptămâni în interiorul unei zonei de 22 de km - delimitată în jurul insulelor artificiale chineze din Arhipelagul Spratly - pe care Beijingul a revendicat-o drept teritoriu chinez.

Navy Times a citat oficiali americani ca afirmând că acţiunea ar putea avea loc în câteva zile, dar că se aşteaptă aprobarea finală din partea administraţiei Obama.

Un oficial american al apărării a refuzat să confirme dacă s-a luat vreo decizie, dar a făcut o referire la depoziţia susţinută în faţa Congresului de David Shear, asistent al secretarului american al apărării, care a afirmat că “toate opţiunile sunt pe masă”.

Secretarul american al apărării Ashton Carter a declarat luna trecută, cu privire la revendicările teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud, că SUA va “zbura, naviga şi opera oriunde îi va permite legea internaţională, aşa cum fac forţele americane în întreaga lume”.

Casa Albă a refuzat să comenteze asupra potenţialelor sale operaţiuni maritime secrete, conform website-ului Trunews.com.

În luna mai, Marina chineză a emis opt avertismente echipajului avionului de supraveghere american P8-A Poseidon în timp ce acesta zbura în apropierea insulelor artificiale chineze, conform unei echipe CNN care se afla în acele momente la bordul avionului american.

Ministerul chinez de externe a declarat joi că monitorizează îndeaproape rapoartele privind activităţile maritime ale SUA în regiune, adăugând că cele două ţări au menţinut o “comunicare extrem de complexă” în privinţa Mării Chinei de Sud.

La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele american Barack Obama i-a declarat omologului său chinez Xi Jinping, aflat în prima sa vizită oficială de stat în SUA, că este îngrijorat în legătură cu insulele artificiale controversate.

La acea vreme, Xi a susţinut că ţara sa nu intenţionează să militarizeze insulele, dar analiştii şi oficialii din Washington susţin că Beijingul a început deja să amplaseze instalaţii militare – singura întrebare care rămâne este cât de mult echipament militar vor instala chinezii.

Amiralul Harry Harris, comandantul forţelor americane din Pacific, a declarat că dezvoltarea insulelor artificiale chineze, inclusiv construirea unor piste pentru uz militar, este o sursă de mare îngrijorare şi ameninţare pentru întreaga regiune.

În cadrul depoziţiei sale în faţa Congresului, din 17 septembrie, Harris a declarat că SUA ar trebui să conteste pretenţiile teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud prin desfăşurarea unor patrule în imediata apropiere a insulelor artificiale şi chiar în interiorul zonei de 22 de km revendicate de Beijing în jurul insulelor.

Marea Chinei de Sud este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, care se ridică la o valoare totală de 5 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ.

China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, unde sunt localizate insulele Spratly. În acelaşi timp, Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan revendică la rândul lor anumite porţiuni din această zonă.

Oficialii armatei filipineze au declarat că Beijingul a avertizat în repetate rânduri avioanele de luptă filipineze să stea departe de insulele artificiale din arhipelagul Spratly.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe