SUA îşi exprimă regretul după ce un raid al coaliţiei a ucis soldaţi sirieni

Delegatul american la ONU şi-a exprimat regretul pentru pierderea de vieţi omeneşti în Siria ca urmare a loviturilor aeriene ale coaliţiei conduse de SUA. În acelaşi timp, ea a criticat apelul Rusiei pentru o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Avion de luptă american F-16.
Avion de luptă american F-16. (Captură Foto)

Samantha Power, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, şi-a exprimat regretul pentru pierderea de vieţi omeneşti provocată de atacurile aeriene ale coaliţiei conduse de americani în Siria, despre care Rusia susţine că ar fi provocat moartea a peste 60 de soldaţi ai guvernului sirian.

Luând cuvântul sâmbătă la sediul ONU în New York, Power a confirmat că SUA a desfăşurat o lovitură aeriană asupra a unei ţinte considerate a fi o poziţie a grupului jihadist Statul Islamic. Coaliţia a oprit operaţiunea după ce a fost informată de Rusia că s-ar putea să fi fost lovite trupe siriene.

“Încă adunăm informaţii în acest moment dar am reuşit să confirmăm că, anterior în cursul zilei de astăzi [sâmbătă], SUA a lovit ceea ce credem a fi o ţintă ISIL”, a declarat Power, folosind un alt acronim pentru grupul Statul Islamic.

“Am oprit atacul când am fost informaţi de Rusia că ar fi posibil să fi lovit personal militar şi vehicule ale regimului sirian”.

Anterior, armata rusă a publicat o declaraţie în care susţine că două avioane de luptă F-16 şi două avioane A-10 ale coaliţiei internaţionale anti-jihadiste au zburat în spaţiul aerian sirian din Irak şi au desfăşurat patru lovituri aeriene împotriva forţelor siriene înconjurate de Statul Islamic la baza aeriană din Deir el-Zour. Declaraţia a mai susţinut că 62 de soldaţi sirieni au fost ucişi şi alte câteva sute au fost rănite.

Ministerul sirian de Externe a declarat că a trimis un mesaj urgent prin care a cerut Consiliului de Securitate al ONU să condamne agresiunea americană, conform unui raport publicat de agenţia siriană de ştiri de stat SANA.

La sediul ONU, Power a declarat: “Investigăm incidentul. Dacă descoperim că într-adevăr am lovit personal militar sirian, nu aceasta a fost intenţia noastră şi regretăm pierderea de vieţi omeneşti”.

“Cascadoria” de la ONU

Totuşi, Power a declarat că apelurile ruşilor pentru o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate reprezintă un fel de “cascadorie”.

“Chiar şi după standardele Rusiei, cascadoria din această seară, o cascadorie plină de moralism şi grandomanie, este unică în ceea ce priveşte cinismul şi ipocrizia”, a precizat Powers. “Începând cu 2011, regimul Assad a lovit în mod intenţionat ţinte civile cu o regularitate terifiantă şi previzibilă. Ei au asediat zone civile, au împiedicat ajutoarele umanitare să ajungă la oamenii înfometaţi şi bolnavi care puteau fi trataţi cu medicamente de bază ce sunt confiscate din camioane şi înmânate forţelor regimului sirian.

“Şi totuşi, după nicio atrocitate de acest fel Rusia nu şi-a exprimat indignarea şi nici nu a cerut investigaţii, nici nu a cerut vreodată o întâlnire de urgenţă pentru sâmbătă noaptea la Consiliul de Securitate”, a susţinut Power.

Ca răspuns, delegatul rus la ONU, Vitali Churkin, a acuzat SUA de manifestarea unei ipocrizii puternice, la un nivel pe care nu l-a văzut până acum.

Churkin a declarat că Power i-a declarat că nu este “interesată” de ce are de spus, astfel că el a decis să părăsească sala de discuţii.

Într-o declaraţie publicată sâmbătă de biroul preşedintelui Barack Obama, un oficial de rang înalt a declarat că SUA va continua să respecte acordul de încetare a focului ce a intrat în vigoarea luni, 12 septembrie, în timp ce va continua acţiunile militare împotriva Statului Islamic şi a grupului terorist Al-Qaeda.

Agenţiile umanitare încă încearcă să ajungă cu provizii în zone precum Alep, unde comunităţile au rămas fără provizii.

Pe moment nu este clar ce efect vor avea evenimentele de sâmbătă asupra menţinerii noului acord fragil de încetare a ostilităţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe