SUA şi Rusia sunt de acord să extindă armistiţiul din Siria

SUA şi Rusia consideră că încetarea ostilităţilor din Siria, respectată în pare parte, ar trebui extinsă. Totuşi, armata rusă susţine că rebelii sirieni au încălcat în repetate rânduri armistiţiul.
Distrugeri provocate de atacuri aeriene în oraşul sirian Alep, 28 aprilie 2016.
Distrugeri provocate de atacuri aeriene în oraşul sirian Alep, 28 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.09.2016

Secretarul de stat american John Kerry şi omologul său american Serghei Lavrov au declarat miercuri că armistiţiul în Siria ar trebui extins încă 48 de ore, pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare.

“S-a ajuns la o înţelegere că, în ciuda rapoartelor privind violenţe sporadice, acordul, ca un întreg, rezistă şi violenţele s-au redus semnificativ”, a susţinut Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Anterior, generalul Viktor Poznihir de la Statul Major al armatei ruse a declarat că grupul ultraconservator Ahrar al-Sham şi alte forţe ale opoziţiei au fost responsabile de numeroase încălcări ale armistiţiului.

“Am observat, de asemenea, că unele grupuri controlate de SUA, precum Ahrar al-Sham, şi-au exprimat în mod deschis dorinţa de a nu suspenda focul. Cel mai mare număr de încălcări este asociat cu aceste grupuri”, a susţinut generalul rus.

Dar în ciuda problemelor respective, Poznihir a declarat că susţine prelungirea armistiţiului pentru alte 48 de ore.

Moderaţi şi jihadişti

Rusia a cerut rebelilor sirieni să se separe de “terorişti” pentru ca armistiţiul intrat luni în vigoare să poată rezista.

Totuşi, generalul Poznihir a declarat că există îndoieli dacă SUA va fi capabilă să îşi îndeplinească promisiunile şi să convingă opoziţia siriană să rupă legăturile cu Fatah al-Sham, cunoscut înainte sub numele de Frontul al-Nusra, acesta fiind o ramură a grupului Al-Qaeda în Siria.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care îşi are sediul în Marea Britanie, a declarat că nu s-au înregistrat victime în rândul luptătorilor sau civililor în primele 48 de ore de când a intrat în vigoare armistiţiul din Siria.

Dar grupul a adăugat că a înregistrat în ţară mai multe cazuri de bombardamente desfăşurate de diverse facţiuni rebele şi atacuri aeriene şi bombardamente desfăşurate de forţele pro-guvern.

Rezidenţii din oraşul sirian asediat Alep au apreciat faptul că s-au calmat luptele, dar şi-au exprimat frustrarea faţă de întârzierea ajutoarelor promise.

“Armistiţiul este bun, dar nu este suficient. Dorim să sosească alimentele”, a declarat pentru agenţia de ştiri AFP rezidentul Abu Jamil din oraşul Alep.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor