SUA presează UE să sancţioneze ”eroarea gravă” a Rusiei

Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013
Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama va discuta, vineri, cu mai mulţi lideri europeni pentru a determina Uniunea Europeană să aplice noi sancţiuni împotriva Rusiei, a notat Reuters.

Neînţelegerile dintre naţiunile membre UE cu privire la impunerea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, au determinat ca SUA să fie reţinută cu măsurile sale de până acum. Totuşi, este posibil ca Washingtonul să acţioneze şi pe cont propriu.

Oficialii americani sunt nemulţumiţi cu eşecul Rusiei de a-şi respecta angajamentul luat la 17 aprilie în Geneva cu privire la de-escaladarea crizei din Ucraina, dar şi de reticenţa unor state europene, printre care Germania şi Italia, de a impune o nouă rundă de sancţiuni Rusiei.

Obama ar trebui să ţină o conferinţă, vineri, cu premierul britanic David Cameron, preşedintele Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian Matteo Renzi.

Casa Albă a refuzat să comenteze informaţiile publicate de Reuters din surse proprii.

Obama, aflat într-o vizită oficială în Asia, a acuzat Rusia pentru eşecul de la Geneva, anunţând că este pregătit să impună noi sancţiuni.

”După ameninţarea mişcărilor de trupe ale Rusiei din apropierea graniţei cu Ucraina, lasă-mă să fiu clar: Dacă Rusia continuă în această direcţie, nu numai că fi o greşeală gravă, va fi şi o greşeală scumpă”, a anunţat, joi, Secretarul Departamentului de Stat, John Kerry.

Joi, o discuţie telefonică între John Kerry şi Serghei Lavrov a fost amânată pe motive de divergenţe majore între cei doi oficiali, diplomaţia fiind din ce în ce mai puţin o opţiune.

Washingtonul este de părere că efectul sancţiunilor impuse Rusiei vor avea un efect mai mare dacă UE va acţiona la unison cu Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe