SUA: Un reporter Epoch Times a câştigat prestigiosul Premiu de Excelenţă pentru Jurnalism al SPJ

Un reporter Epoch Times a caştigat un premiu de prestigiu
Un reporter Epoch Times a caştigat un premiu de prestigiu (Epoch Times)

Un reporter Epoch Times este câştigător al unui important premiu anual de prestigiu - pentru relatările sale despre recoltarea de organe din China. Matthew Robertson, care este specializat în realizarea de analize despre China şi cunoaşte bine limba chineză - mandarină, a scris o serie de articole despre recoltarea forţată de organe, publicate în The Epoch Times în 2012.

Robertson şi articolele sale au câştigat recent în SUA Premiul de Excelenţă pentru jurnalism profesionist Sigma Delta Chi al Societăţii Jurnaliştilor Profesionişti (SPJ).

Considerată cea mai prestigioasă asociaţie de jurnalism din SUA, SPJ, fondată în 1909 sub numele de Sigma Delta Chi, promovează libertatea de informare, educă şi sprijină jurnaliştii şi protejează libertatea de exprimare şi libertatea presei garantate de Primul Amendament al Constituţiei SUA.

Câştigătorii la cele 10 categorii ale premiilor Sigma Delta Chi din 2012 au fost aleşi din peste 1.700 de nominalizări la categorii cum ar fi presa scrisă, radio, televiziune şi on-line.

Premiile reprezintă o recunoaştere a articolelor remarcabile publicate sau difuzate de jurnalişti în 2012, iar The Epoch Times a câştigat la categoria jurnalistică Analize pentru cotidiane cu tiraj de până la 50.000 de exemplare.

În scrisoarea de nominalizare a The Epoch Times, redactorul-şef adjunct Stephen Gregory a declarat că tema privind recoltarea forţată de organe din China este importantă şi prea puţin abordată în articolele din presa scrisă.

Spitalele lucrează mână în mână cu aparatul represiv de securitate al regimului chinez

"Spitalele lucrează mână în mână cu aparatul represiv de securitate al regimului chinez, iar medicii, folosind abilităţi menite să vindece, ucid prizonieri de conştiinţă neajutoraţi, recoltând organele acestora", a declarat Gregory în scrisoare.

Jurnalistul a adăugat că articolele lui Robertson pe această temă "sunt o parte dintr-un material mai mare şi sunt rodul a peste doi ani de eforturi consecvente."

Lăudând activitatea lui Robertson cu privire la această problemă extrem de complicată şi sensibilă, Gregory a subliniat profesionalismul şi dedicarea jurnalistului.

"Matt Robertson a luat legătura cu toţi marii investigatori şi cu toate organizaţiile pentru drepturile omului din Occident preocupate de recoltarea de organe din China şi s-a dovedit a fi specialist în a descoperi povestiri importante din informaţiile disponibile public pe Internetul din China", a precizat Gregory.

Printre articolele premiate se numără "Aşa-zisul dezertor al Chinei, odată mâna dreaptă a lui Bo Xilai, a supravegheat recoltarea de organe", care expune tehnicile de recoltare forţată de organe ale unui oficial chinez de securitate; "După demiterea lui Bo Xilai, căutările pentru "recoltarea de organe" sunt deodată permise", care analizează traficul pe Internet pentru a examina lupta din interiorul conducerii chineze cu privire la asumarea responsabilităţii pentru aceste crime; "Doctorul chinez acuzat de recoltarea de organe stă la pândă în comunitatea de transplant", despre un medic chinez care a fost şeful unităţii de transplant de organe de la un spital implicat în recoltarea de organe; şi "Legăturile de prietenie sunt premiate, dar specialiştii în etică obiectează", toate despre modul cum o universitate importantă a călcat în picioare etica, doar pentru a dezvolta legături mai strânse cu China.

Într-un interviu pe care l-a acordat, Robertson a afirmat că este încântat de obţinerea premiului.

"Cred că este minunat că SPJ mi-a acordat acest premiu, deoarece China este un subiect controversat într-o oarecare măsură", a declarat Robertson.

"Lipsa de curaj a Occidentului"

"Jurnaliştii din China - dacă ar raporta cu privire la acest subiect - s-ar confrunta probabil cu refuzul de a li se mai acorda vize de ieşire din ţară, aşa că ei ar fi marginalizaţi."

Robertson a început să înveţe limba chineză în 2007 şi a trăit în Taiwan timp de opt luni pentru a o studia. Printre sursele care i-au facilitat perfecţionarea în cunoaşterea limbii, au fost ediţia în limba chineză a The Epoch Times, ascultarea emisiunilor difuzate de televiziunea NTD şi Vocea Americii, studierea cărţilor cu propaganda Partidului Comunist, vizionarea unor seriale mai vechi din China şi citirea cărţilor Falun Dafa.

Pentru a scrie articolele, Robertson a sunat şi a verificat toate sursele disponibile, însă a trebuit să facă şi mult mai mult decât atât.

"Este mult mai dificil, comparativ cu raportarea despre subiecte din lumea occidentală, deoarece informaţia este mult mai greu de obţinut. Verifici mai multe surse şi faci singur unele deducţii".

Robertson a mai precizat că articolele sale "s-au bazat pe cercetările efectuate de alţii, inclusiv colegi chinezi de la The Epoch Times şi pe munca deosebită a altor cercetători din China."

"Prin ancheta mea, am descoperit nu doar abuzurile grave ale drepturilor omului şi lucrurile rele pe care le-a făcut regimul chinez, dar şi lipsa de curaj a Occidentului de a reclama şi înfiera aceste lucruri."

"Este posibil ca zeci de mii de prizonieri de conştiinţă să fi fost ucişi prin recoltarea de organe", a declarat Robertson. "În China continentală, spitalele militare şi lagărele de muncă au colaborat în acest domeniu."

Câştigătorii premiilor Sigma Delta Chi au fost anunţaţi la data de 23 aprilie 2013.

Lista tuturor premiilor poate fi vizionată online aici