SUA vrea să extindă scutul antirachetă în Coreea de Sud. Rusia, alarmată

Sistemul de apărare anti-rachetă ce va face parte din scutul Aegis Ashore.
Sistemul de apărare anti-rachetă ce va face parte din scutul Aegis Ashore. (youtube.)

Rusia s-a arătat îngrijorată, joi, cu privire la propunerea Statelor Unite de a plasa o baterie a scutului antirachetă THAAD în Coreea de Sud, precizând că acest lucru ar putea provoca o cursă a înarmării în regiune, potrivit Reuters.

Comandantul forţelor americane din Coreea de Sud a propus, luna trecută, mobilizarea unui sistem antirachetă avansat THAAD pentru a contracara ameninţarea rachetelor din Coreea de Nord.

”Astfel de comunicate ale Statelor Unite nu pot decât să cauzeze îngrijorare”, a transmis Ministerul rus de Externe. ”Această evoluţie va avea inevitabil un impact negativ asupra situaţiei strategice în regiune şi ar putea provoca o cursă a înarmării în nord-estul Asiei”.

Moscova, ale cărei relaţii cu Washingtonul se află la cel mai critic nivel de la încheierea Războiului Rece în urma crizei din Ucraina, a reamintit că se opune planurilor Statelor Unite de a desfăşura un scut antirachetă global, inclusiv în Europa, temându-se că mişcarea va slăbi capabilitatea armamentului său nuclear şi va schimba balanţa puterii.

”Este imposibil să nu vezi că asta (propunerea americană) este despre posibilitatea extinderii suplimentare a geografiei de desfăşurare a sistemului de apărare antirachetă global al Statelor Unite”, a explicat ministerul rus.

Statele Unite au efectuat un studiu în teren în Coreea de Sud, depistând locaţiile posibile pentru bateria scutului THAAD, dar nicio decizie finală nu a fost luată privind poziţionarea sistemului, a raportat media locală.