Summitul PPE de la Chişinău, în atenţia presei de peste Prut

(photos.com)
Epoch Times România
12.07.2013

'Popularii europeni au dat năvală la Chişinău', titrează 'Adevărul'. Cu aceleaşi probleme, dar şi speranţe europene comune, preşedinţii Armeniei şi Georgiei, Serge Sarkisian şi Mihail Saakaşvili, şi gazdele evenimentului, liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), au discutat cu delegaţi din ţările-membre ale Uniunii Europene despre reuniunea din toamnă de la Vilnius şi despre şansele de integrare, notează cotidianul.

După summitul PPE, care s-a desfăşurat joi la Chişinău, premierul Iurie Leancă, liderul PLDM, Vlad Filat şi preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, au hotărât să se relaxeze într-o atmosferă neoficială, într-un club de noapte din Chişinău, scrie Unimedia. Politicienii au fost întâmpinaţi cu aplauze de cei prezenţi la petrecere. De asemenea, aceştia au ţinut şi câte un discurs despre viitorul ţării.

Aceeaşi sursă mai scrie că şeful Inspectoratului Fiscal, Ion Prisăcaru, a fost ameninţat cu moartea. Acesta a declarat la un post de televiziune că fiscul a deconspirat o schemă frauduloasă care a adus prejudicii statului de aproape 60 de milioane de dolari, iar după ce a refuzat o mită de aproximativ 100.000 de dolari, a fost ameninţat cu moartea .

La finalul mandatului de patru ani în fruntea Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel se arată convins, într-un interviu pentru 'Adevărul', că viitorul Republicii Moldova este în familia europeană, dar pentru asta Republica Moldova trebuie să continue ferm reformele, să elimine corupţia şi să evite repetarea crizei politice prin care a trecut în lunile ianuarie-mai.

'Occidentul ne priveşte ca pe un copil rătăcit care trebuie recuperat şi adus pe calea cea bună. Ruşii ne tratează ca pe un iobag sezonier care a reuşit să evadeze de pe moşia lor mare, dar falimentară', scrie editorialistul Petru Bogatu în 'Jurnal de Chişinău'. Ultimul tun pus pe Republica Moldova e aşa-zisa revoluţie de catifea anunţată de Vladimir Voronin. URSS n-a fost în stare să producă vreodată nicio pereche de jeanşi, darămite catifea, scrie publicistul.

Recunoaşterea independenţei Transnistriei ar submina planurile Rusiei în această zonă, ar tăia 'cordonul ombilical' al Republica Moldova cu Rusia, scrie Nicolae Negru tot în 'Jurnal de Chişinău'. Aceasta ar reduce în mod automat posibilităţile sale de a influenţa asupra României. De aceea, Moscova va continua să mimeze detaşarea de acţiunile Tiraspolului, declarând că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ea va încerca să torpileze summitul de la Vilnius, însă folosind pârghiile de care dispune la Chişinău, apăsând pe butonul cam prăfuit 'revoluţia de catifea'.

Constantin Tănase critică în 'Timpul' decizia guvernului de a limita accesul presei la şedinţele guvernului. 'Astăzi o asemenea iniţiativă a vizat guvernul, mâine, o decizie similară, poate viza parlamentul. Tăvălugul antidemocratic se poate rostogoli, afectând şi alte zone', atenţionează editorialistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor