Supă cremă de ciuperci cu cartofi - o bunătate indiferent de sezon

Supă cremă de ciuperci cu cartofi
Supă cremă de ciuperci cu cartofi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o variată de supă cremă cu ciuperci şi cartofi care are un gust deosebit de delicios şi se face relativ repede. Cei cărora le plac supele cremă au remarcat probabil că textura supelor ce conţin cartofi devine gelatinoasă dacă mixăm cartofii fierţi cu robotul de bucătărie. Pentru obţinerea unei texturi spumoase, bucătarii experimentaţi recomandă zdrobirea manuală a cartofilor. De aceea, în această reţetă cartofii se fierb separat şi se prepară ca pentru piure. În final se adaugă la ciupercile mixate.

Rezultatul e pe măsură aşteptărilor: o supă spumoasă, răcoritoare şi puţin acrişoară dacă se adaugă iaurt; cremoasă, bogată şi cu o textură fină dacă se adaugă smântână.

Ingrediente:

500 grame ciuperci,
2 cartofi potriviţi,
2-3 linguri ulei,
o ceapă mică,
un pătrunjel mic sau o bucăţică de ţelină,
100 ml lapte,
100 g iaurt sau smântână la temperatura camerei,
puţin cimbru (opţional),
sare şi piper

Modul de preparare:

Ciupercile se spală şi se taie în felii. Ceapă şi pătrunjelul/ţelina se curăţă şi apoi se taie mărunt.
Cartofii se curăţă de coajă, se taie în cubuleţe şi se pun la fiert într-o oală separată, adaugându-se puţină sare şi apă atât cât să acopere bine cartofii.

În cratiţa în care se vor prepara ciupercile, se pun 2-3 linguri de ulei. Se adaugă ceapă şi pătrunjelul sau ţelina tăiate în cubuleţe şi se completează cu apă, atât cât legumele să fie acoperite bine. Se lasă la fiert cam 10 minute, după care se adaugă ciupercile tăiate feliuţe şi încă o cană de apă. Dacă doriţi, puteţi lăsa deoparte câteva felii de ciuperci pentru decorare.

Când legumele sunt pătrunse, se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcorească puţin. Surplusul de zeamă se strecoară, apoi se mixează cu ajutorul unui mixer vertical. În lipsa acestuia, legumele se pot da printr-o sită fină.

Cartofii fierţi se scurg de apă în care au fiert, apoi se zdrobesc bine cu ajutorul zdrobitorului de cartofi. Se adaugă lapte şi se amestecă mereu până când cartofii vor avea consistenţa unui piure.

Piureul obţinut se pune peste ciupercile mixate.

Supa cremă se pune din nou în vasul în care au fiert legumele, se mixează puţin, atât cât ciupercile şi cartofii să se combine bine şi se pune din nou pe foc. Se potriveşte de sare şi piper, se adaugă puţin cimbru dacă doriţi şi se lasă să mai dea câteva clocote. Dacă supa cremă e prea densă, se poate subţia folosind apa în care au fiert cartofii sau puţin lapte.

După ce se ia de pe foc se adaugă iaurtul sau smântâna.

Pentru decorare, puteţi folosi câteva felii de ciuperci fripte pe plită sau în ulei, legume fierte, verdeţuri, etc.

Se serveşte cu crutoane şi opţional, ardei iute. Poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură