Suporterul mişcării pro-democraţie de pe 4 iunie, Fang Lizhi, a murit

Material video prezentat de televiziunea chineză de stat pe 12 iunie 1989, când regimul comunist chinez a emis un mandat de arestare pe numele lui Fang Lizhi 12 iunie 1989.
Material video prezentat de televiziunea chineză de stat pe 12 iunie 1989, când regimul comunist chinez a emis un mandat de arestare pe numele lui Fang Lizhi 12 iunie 1989. (AFP / AFP / Getty Images)

Fang Lizhi, un militant chinez binecunoscut pentru democraţie şi drepturile omului, a murit pe 6 aprilie în Statele Unite. El avea 76 de ani. Fang Lizhi este uneori menţionat drept "Saharov al Chinei" şi liderul spiritual al mişcării studenţeşti pro-democraţie de pe 4 iunie - moartea lui reaminteşte de încordarea politică din jurul masacrul din Piaţa Tiananmen.

În perioada dinaintea incidentului de pe 4 iunie 1989, Fang Lizhi, un fizician binecunoscut în China, a susţinut apelul studenţilor pentru democraţie. În noaptea de după masacru, pe 5 iunie 1989, Fang şi soţia să, Li Shuxian au cerut refugiu la Ambasada SUA din Beijing şi li s-a acordat azil. După ce a rămas în ambasadă timp de un an, Fang Lizhi s-a mutat în Statele Unite împreună cu soţia sa şi a lucrat ca profesor de astrofizică la Universitatea din Arizona. Cât timp a locuit în Statele Unite, Fang Lizhi a fost şi co-preşedinte al unei organizaíi pentru drepturile omului din China.

Wang Dan, liderul studenţilor din mişcarea din 1989, a declarat pentru BBC News că Fang Lizhi a fost un pionier al democraţiei şi drepturilor omului în China, precum şi un simbol spiritual al mişcării studenţeşti din 1980. Atunci când Fang a fost vicepreşedinte la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, în 1986, el a promovat deschis protestele studenţeşti pro-democraţie din 1986. Wang Dan a subliniat că Fang nu era de fapt în Beijing atunci când a avut loc mişcarea studenţească din 1989. Fang a fost acuzat că ar fi "mâna neagră" din spatele incidentul de pe 4 iunie de către autorităţile regimului.

Numărul persoanelor care au fost ucise de regim pe 4 iunie este încă necunoscut. Partidul Comunist Chinez (PCC) a declarat în Cotidianul Poporului că 298 locuitori au murit şi 5.000 de studenţi au fost răniţi. Câţiva ani mai târziu, Academia Chineză de Ştiinţe Sociale a raportat că peste 500 de persoane au fost ucise. Cu toate acestea, în conformitate cu o carte a unui fost preşedinte al Crucii Roşii, publicată în Hong Kong, Crucea Roşie a primit peste 900 de cadavre şi peste 8.000 de răniţi. Zhang Jian, un activist pro-democraţie care îşi are reşedinţa în Franţa, a estimat că o rată de supravieţuire de 50 la sută ar putea fi considerată optimistă, pentru că sângele pentru transfuzii au fost epuizat din cauza numărului mare de răniţi. Astfel, el consideră că o estimare conservatoare a numărului de decese ar fi de peste 4.000.

Incidentul de pe 4 iunie a fost în mod deliberat minimalizat de autorităţile comuniste chineze de zeci de ani şi este încă un tabu politic în China. Cu toate acestea, scandalul recent ce-l implică pe Bo Xilai a adus în prim-plan luptele interne şi dezacordurile ideologice dintre liderii PCC. Potrivit mai multor rapoarte, premierul chinez Wen Jiabao a cerut o reevaluare a incidentului din 4 iunie, în cadrul unor reuniuni de partid mai speciale.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.