Surprinzător. Obiectul din aeroport care conţine mai mulţi germeni decât toaletele publice

Pasagerii aşteaptă să treacă de securitate
Pasagerii aşteaptă să treacă de securitate (Joe Raedle / Getty Images)

Diferite studii realizate în diferite zone ale lumii, cu scopul de a determina gradul de igienă al aeroporturilor şi companiilor aeriene, au exclus convingerea că cea mai mare concentraţie de microbi se află în toalete. În mod surprinzător, analizele efectuate de microbiologi au stabilit că, de fapt, cele mai contaminate puncte dintr-un aeroport sunt butoanele surselor de apă, în timp ce în interiorul unui avion acest "privilegiu" îi corespunde mesei pliabile. Dar, deşi este greu de crezut, există încă un loc în care microbii „sunt ca la ei acasă”.

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham şi de Institutul Naţional de Sănătate şi Bunăstare din Finlanda în aeroportul Helsinki, în iarna anului 2016, arată că tăvile din plastic folosite în zonele de control reprezintă unele dintre obiectele cele mai "infectate" din toată aria aeroportului.

Cercetătorii au găsit urme de viruşi pe 10% în toate zonele analizate, dar cea mai mare concentraţie se afla pe tăvile de plastic în care pasagerii îşi depun obiectele metalice, jachetele şi genţile de mână pentru a trece prin detectorul de metale înainte de a putea avea acces la zona de îmbarcare.

Probele analizate au fost prelevate într-o perioadă cu o afluenţă mare de pasageri, în diferite zone ale aeroportului şi în momente diferite ale zilei. Printre suprafeţele analizate s-au aflat şi balustradele scărilor şi butoanele liftului.

S-a constatat că viruşii care generează tipurile normale de răceală sunt cele mai frecvente. În probele analizate au fost găsite, de asemenea, urme de viruşi gripali.

"Lipsa viruşilor respiratorii în băile publice a fost o surpriză pozitivă pentru echipa de cercetători. Experţii indică precauţiile simple, cum ar fi spălarea mâinilor sau să tuşească în batistă, ca fiind cele mai rapide şi mai eficiente obiceiuri pentru a evita circulaţia viruşilor şi a bacteriilor. Rezultatele cercetării întăresc constatările studiilor anterioare care au indicat cum suprafeţele tuturor transporturilor publice sunt locuri în care este mult mai uşor de găsit viruşi şi bacterii".

Deşi microbii colectaţi nu pot provoca nicio boală, ei pot rămâne în organism timp de câteva zile. Şi, deşi studiul se axează numai pe aerodromul finlandez, poate fi aplicat şi pe alte aeroporturi, aşa că experţii avertizează că în timpul unei călătorii creşte probabilitatea de a contracta o răceală sau o gripă.

Surse: University of Nottingham, Airport security plastic trays harbour highest levels of viruses, study finds, Europa Today, La Vanguardia

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură