Tabere nord-coreene de muncă forţată inumane au fost expuse într-un nou raport

Kim Young Soon, o supravieţuitoare a 9 ani într-o închisoare nord-coreeană îşi şterge lacrimile în timp ce depune mărturie în faţa Subcomitetului Afacerilor Externe, în timpul unei audieri privind drepturile omului în Coreea de Nord, ţinută la Capitol Hill în Washington, pe 20 septembrie 2011
Kim Young Soon, o supravieţuitoare a 9 ani într-o închisoare nord-coreeană îşi şterge lacrimile în timp ce depune mărturie în faţa Subcomitetului Afacerilor Externe, în timpul unei audieri privind drepturile omului în Coreea de Nord, ţinută la Capitol Hill în Washington, pe 20 septembrie 2011 (Saul Loeb / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
11.04.2012

Între 150.000 şi 200.000 de nord-coreenii sunt deţinuţi în prezent ca prizonieri politici în condiţii groaznice, în stilul gulagurilor sovietice din întreaga ţară, susţine un raport publicat marţi de Comitetul pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord.

Raportul grupului cu sediul la Washington, numit Gulagul Ascuns, ediţia a doua, se bazează pe interviuri detaliate cu 60 de foşti gardieni şi foşti deţinuţi care au scăpat de regimul comunist represiv, precum şi pe imagini din satelit ale închisorilor şi taberelor de muncă forţată.

În raportul de 245 de pagini, gulagurile sunt descrise în termenii cei mai extremi posibil.

Persoanele considerate sau suspectate că ar fi făcut fapte rele şi cele care nu gândeau în acelaşi mod ca regimul, precum şi descendenţii lor până la trei generaţii, erau reţinuţi de autorităţile de poliţie şi deportaţi forţat către 'kwan-li-şo', fără alte proceduri judiciare sau recursuri legale de vreun fel, de obicei, pentru izolare şi pedeapsă pe viaţă, ce presupunea muncă grea în industria minieră, tăierea de cherestea, agricultură şi industrii conexe. Deţinuţii trăiau în condiţii inumane şi extreme, în condiţii de semi-înfometare intenţionată permanentă."

În caz de "colectare şi mâncarea produselor alimentare neautorizate", furt al produselor alimentare provenind de la animale, deteriorare sau pierderea utilajelor, sabotaj, plângeri legate de condiţiile din tabăra sau contact sexual între deţinuţi erau aplicate pedepse, se spune în raport.

Există, de asemenea, rapoarte privind avorturi forţate şi uciderea copiilor, dacă dezertoarele prinse erau gravide atunci când au fost repatriate în Coreea de Nord, de obicei cele care evadau în China. China are o politică de deportare a dezertorilor nord-coreeni, în ciuda faptului că rapoartele precizează că ei vor fi torturaţi şi pedepsiţi sever odată deportaţi.

Ca una dintre cele mai sărace ţări din lume, Coreea de Nord se foloseşte de aceste tabere pentru beneficii economice.

"O parte din cheresteaua tăiată la munte merge în fabrici pentru a face mobilier pentru birourile guvernamentale şi şcoli", se exemplifică în raport în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor