Coreea de Nord plasează racheta în poziţie de lansare

Soldat nord-coreean stând de pază în faţa unei rachete Unha-3 la centrul spaţial Tangachai -ri, 8 aprilie 2012
Soldat nord-coreean stând de pază în faţa unei rachete Unha-3 la centrul spaţial Tangachai -ri, 8 aprilie 2012 (PEDRO UGARTE / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
10.04.2012

Coreea de Nord şi-a plasat racheta cu rază lungă de acţiune Unha-3 în poziţia de lansare, care să aibă loc până la sfârşitul acestei săptămâni, acest lucru urmând să scoată în evidenţă capacitatea ţării comuniste izolate de a lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune.

Un grup mare de reporteri au fost transportaţi cu feribotul către o locaţie izolată din provincia Phyongan-ul de Nord, pentru a face fotografii şi a observa locul de lansare al rachetei, şi au fost flancaţi de poliţişti duri care stăteau în picioare în apropiere. Racheta urmează a fi lansată între 12-16 aprilie pentru a coincide cu ziua de naştere a fondatorului ţării, Kim Il Sung.

Analiştii au spus că racheta Unha-3 foloseşte unele din sistemele rachetei balistice Taepodong-2 cu rază lungă de acţiune, de aceea afirmaţiile Nordului conform cărora intenţiile sale sunt paşnice sunt privite cu mult scepticism.

De asemenea, Phenianul a efectuat lucrări de excavaţie în apropiere de locul testării nucleare din 2006 din provincia Hamkyung-ul de Nord, sugerând că va efectua un alt test după lansarea rachetei. Ultimele două lansări nord-coreene de rachete - ultima având loc în 2009 – au fost urmate de un test nuclear.

"Coreea de Nord pare să se pregătească în secret pentru un al treilea test nuclear, în satul Pungye din districtul Kilju , provincia Hamkyung-ul de Nord, locul unde au avut loc două teste anterioare", a relatat o sursă din Seul familiară cu subiectul pentru Daily NK.

"Imaginile din satelit au confirmat recent că în afară de două puţuri de testare existente în zona Pungye, Coreea de Nord a excavat unul nou, lucrările fiind în etapa de finalizare", a adăugat sursa. NK a publicat două fotografii prin satelit, care arată săpături în apropierea locului.

Lansarea continuând după cum a fost plănuit, Coreea de Sud şi-a consolidat eforturile de a se coordona cu alte ţări, pentru a rezolva situaţia dacă racheta nu trimite un satelit în spaţiu şi intră pe teritoriul Coreei de Sud, a raportat Korea Herald. Coreea de Sud a efectuat exerciţii simulate pentru a intercepta Unha-3 şi are planuri elaborate ce includ o eventuală evacuare a locuitorilor care locuiesc în apropierea coastei Mării de Vest.

Luni, ministrul sud-coreean al unificării, Woo Yu-Ik, a cerut Phenianului să oprească testele cu rachete, a raportat ziarul. "Lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune sau efectuarea unui test nuclear de către Nord nu pot fi considerate drept curaj. Grija faţă de bunăstarea poporului nord-coreean este cu adevărat curaj."

SUA şi Japonia au solicitat şi ele Coreei de Nord să nu continue cu testarea, SUA susţinând că ar fi o încălcare a mandatului Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Japonia a declarat că va doborî racheta dacă se apropie de teritoriul său.

În tot acest timp, agenţia oficială de ştiri din Coreea de Nord a susţinut că ţara are dreptul de a lansa un satelit pe orbită.

"Este o cerinţă guvernată de drept într-o eră a ştiinţei şi tehnologiei şi o tendinţă la nivel mondial să se dezvolte şi să se folosească sateliţi necesari pentru dezvoltarea economică a ţării", a relatat agenţia de ştiri Korean Central, duminică.

Racheta Unha-3 are planificat să se separe în apele din vestul Filipine, la circa 1.850 de km de locul de lansare din nord-vestul Coreei de Nord, a raportat Reuters.

Ultima dată când a încercat să lanseze o rachetă, experţi au spus că a treia parte a rachetei nu s-a separat în mod corespunzător şi nu a reuşit să trimită un satelit în spaţiu. Cu toate acestea, dacă a treia parte este completată, atunci ar demonstra că racheta ar putea, eventual, transporta o sarcină nucleară pe o distanţă mare, a susţinut agenţia de ştiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor