Taifunul Fitow stârneşte furia chinezilor împotriva autorităţilor

Inundaţiile provocate de taifunul Fitow în oraşul Yuyao, din provincia de est a Chinaei, Zhejiang.
Inundaţiile provocate de taifunul Fitow în oraşul Yuyao, din provincia de est a Chinaei, Zhejiang. (AFP / AFP / Getty Images)

Mii de protestatari s-au adunat marţi în faţa sediului guvernamental din oraşul Yuyao, provincia Zhejiang, pentru a-şi exprima nemulţumirea în legătură cu atitudinea autorităţilor faţă de efectele inundaţiilor recente care au devastat regiunea, a raportat Voice of America. Ei au fost întâmpinaţi de sute de forţe speciale şi poliţişti înarmaţi, iar o parte dintre aceştia au fost arestaţi.

Peste 800.000 de oameni din Yuyao în estul provinciei Zhejiang au fost afectaţi de inundaţiile masive de săptămâna trecută provocate de taifunul Fitow care a lovit estul Chinei. Furtuna a lăsat fără curent milioane de oameni şi a provocat daune de miliarde de dolari.

Mass-media de stat a declarat că din toată provincia Zhejiang, Yuyao a fost cel mai afectat de precipitaţii - cele mai grave din ultimul secol -, care au inundat peste 70% din suprafaţa Yuyao şi au cauzat pierderi economice de aproape 7 miliarde de yuani (1,15 miliarde dolari). Guvernul local nu a dat publicităţii numărul victimelor.

The Global Times a declarat, miercuri, că protestatarii au fost arestaţi pentru "acte radicale, inclusiv aruncarea de cărămizi către poliţie şi răsturnarea unor vehicule guvernamentale".

Fotografiile postate pe reţelele de socializare i-au înfăţişat pe unii dintre protestatari cu capetele însângerate. Multe dintre imaginile şi trimiterile la protest au fost ulterior eliminate de cenzorii chinezi.

Cai Qi, un lider provincial al Partidului Comunist, le-a cerut locuitorilor să se abţină de la actele radicale şi a precizat că oficialii locali "fac tot posibilul" pentru a oferi asistenţă în caz de dezastre.

Autorităţile din estul Chinei au trimis sute de ofiţeri de securitate pentru a bloca, miercuri, o posibilă nouă zi de proteste, după ce mii de victime ale inundaţiilor s-au ciocnit cu poliţi.

Marţi, mii de sinistraţi au mărşăluit în faţa sediului guvernului local criticând eforturile ineficiente ale autorităţilor şi solicitând ajutor oficial în urma celor mai grave inundaţii din ultimul secol. Ei au cerut demisia secretarului de partid şi a primarului, potrivit postărilor de pe microbloguri. Locuitorii au atacat sediul guvernului din oraş şi au dărâmat sloganul Partidului Comunist "Servim poporul", montat la intrarea în sediu, conform unor fotografii de pe Sina Weibo, versiunea chineză a Twitter. De asemenea, au fost publicate fotografii care au înfăţişat locuitori care aveau răni la cap.

Mass-media de stat a raportat, luni, că un oficial chinez a fost demis după ce a fost fotografiat în timp ce era dus în cârcă de un sătean în momentul în care vizita victimele inundaţiilor din Zhejiang, imaginea provocînd indignarea publică online.

Taifunul Fitow - numit astfel după numele unei flori - a lovit coasta de sud-est a Chinei, lăsând în urmă sute de mii de persoane evacuate, locuinţe distruse şi zeci de localităţi fără curent. Fitow este al 23-lea taifun care a lovit China în acest an şi vine la doar câteva săptămâni după ce taifunul Usagi a ucis cel puţin 25 de persoane în provincia sudică Guangdong.

Cetăţenii chinezi şi-au exprimat din ce în ce mai mult nemulţumirea faţă de politicile guvernamentale, iar acest lucru s-a manifestat prin proteste care au vizat diverse domenii - de la corupţia oficialilor până la poluarea industrială.