Ţările ASEAN semnează un acord istoric de cooperare economică

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii
Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)

O etapă majoră din istoria economică globală şi o uriaşă victorie pentru China împotriva creşterii hegemoniei regionale a SUA a fost realizată duminică, odată cu semnarea celui mai mare acord de liber schimb între cele cincisprezece ţări din Asia şi Pacific.

Denumit Parteneriatul Economic Comprehensiv Regional (RCEP), acordul a fost semnat, practic, în timpul summitului anual al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) formată din 10 naţiuni. Acordul formează efectiv cel mai mare bloc comercial din lume care se aşteaptă să cuprindă aproape o treime din toate activităţile economice globale, fără participarea SUA.

Evoluţia este considerată o lovitură masivă pentru politica faţă de China dusă de administraţia Trump, faţă de războiul comercial şi încercările tot mai mari ale SUA de a convinge alte mari puteri regionale, precum India, Japonia şi Australia să izoleze China.

Acordul comercial implică zece ţări membre ale blocului ASEAN, inclusiv Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Birmania, Filipine, Singapore, Tailanda şi Vietnam - dar şi partenerii SUA - Australia, China, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud.

Premierul Chinei, Li Keqiang, a afirmat în mass-media de stat că evoluţia este „o victorie împotriva protecţionismului”. Presa internaţională a opinat că acordul este „o lovitură dată de China”, care se afirmă tot mai mult drept un suporter al „globalizării şi al cooperării multilaterale”.

"Semnarea RCEP nu este doar o realizare importantă a cooperării regionale din Asia de Est, ci şi o victorie a multilateralismului şi a liberului schimb", a spus Li Keqiang. Acordul a fost negociat timp de opt ani.

AP a rezumat acordul în felul următor:

Propune tarife scăzute la schimburile comerciale între ţările membre şi mai mici, în timp, şi este mai puţin cuprinzător decât acordul comercial trans-Pacific (TPP), pe care preşedintele Donald Trump l-a eliminat la scurt timp după preluarea mandatului.

Va fi nevoie de timp pentru a evalua pe deplin detaliile exacte ale acordului care cuprinde calendarul tarifar şi regulile pentru toate cele 15 ţări implicate - doar pentru Japonia, calendarul tarifar are o lungime de 1.334 de pagini.

Nu se preconizează că acordul va atinge grade de integrare asemănătoare cu cele ale UE, dar duce mai departe acordurile de liber schimb existente.

India a fost singura ţară invitată, dar aceasta nu a semnat acordul. Printre economiile importante ale Asiei, Taiwan nu face parte din acord.

Evoluţia marchează sfârşitul iniţiativei aşa-numitului "pivot în Asia" din timpul administraţiei Obama, cât şi a iniţiativelor de decuplare de China, ale lui Trump.

În zilele premergătoare semnării, duminică, majoritatea mass media americană a fost deosebit de tăcută asupra subiectului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie