Teodor Mărieş: „A picat dictatura în Ministerul Justiţiei”

Preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş, a avut vineri o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, discuţiile vizând Dosarul Revoluţiei şi cel al Mineriadei din iunie 1990 încă nesoluţionate după mai bine de două decenii şi jumătate.
Teodor Mărieş, 4 iunie 2015
Teodor Mărieş, 4 iunie 2015 (Florin Chirilă)

Întâlnirea a avut loc pe fundalul închiderii dosarului Revoluţiei de către procurorii militari, decizie contestată de revoluţionari în instanţă.

La ieşirea de la discuţia cu Raluca Prună, Mărieş a declarat că aceasta a solicitat un răgaz pentru a cere un raport de informare de la Parchet legat de clasarea dosarului Revoluţiei, urmând ca discuţia să fie reluată anul viitor, relatează Adevărul.ro.

Mărieş a mai opinat că "a picat dictatura în Ministerul Justiţiei" şi a caracterizat discuţia ca fiind una "absolut normală, firească".

"Am primit solicitare de la doamna ministru să lăsăm un răgaz de câteva zile pentru a cere un raport de informare de la Parchet legat de acest subiect. Noi am arătat materiale ce vin să întărească solicitarea noastră că ne-am dori să avem o poziţie similară cu cea în dosarul Mineriadei şi în dosarul Revoluţiei. Nu am întâmpinat nicio reţinere din partea dumneaei de a se discuta orice punct de vedere pe care îl avem. Cred că este omul care înţelege ce înseamnă o decizie a CEDO", a declarat Mărieş precizând că următoarea întrevedere cu Raluca Prună va avea loc pe 5 ianuarie.

Reamintim că, la două zile de la istorica punere sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, procurorii militari au decis să claseze Dosarul Revoluţiei, astfel încât nimeni să nu fie tras la răspundere pentru moartea a peste 1.000 de oameni şi rănirea a peste 3.000 de persoane.

Revoltaţi de clasarea dosarului Revoluţiei, toţi cei 93 de membri ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au depus contestaţie la Parchetul Militar pentru redeschiderea dosarului Revoluţiei, contestaţiile fiind respinse. În consecinţă, Asociaţia 21 Decembrie s-a adresat Înaltei Curţi.

Vineri, anterior discuţiei lui Mărieş cu Raluca Prună, zeci de membri ai Asociaţiei 21 Decembrie au ajuns la Înalta Curte pentru a depune plângeri faţă de clasarea dosarului Revoluţiei, cerând stabilirea primului termen de judecată pe 21-22 decembrie, în memoria celor care acum 26 de ani şi-au dat viaţa pentru libertate. Mai multe informaţii despre acest subiect puteţi accesa aici.